Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Επανεκλογή Τσάβες στη Βενεζουέλα

Επανεκλογή Τσάβες στη Βενεζουέλα

Με ποσοστό 54% έναντι 45% του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες, ο Ούγκο Τσάβες κέρδισε μια τέταρτη θητεία στην προεδρία της Βενεζουέλας.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Τσάβες συγκέντρωσε ποσοστό 54,42% και επανεξελέγη για ακόμη έξι χρόνια, ενώ ο αντίπαλός του 44,97% του αντιπάλου του. Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές έφτασε το 80,94%, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.

“Ήταν μια τέλεια μάχη από κάθε άποψη και μια τέλεια νίκη”, επισήμανε ο Τσάβες μιλώντας τους υποστηρικτές του από το προεδρικό μέγαρο. “Δώσαμε ένα μάθημα στον κόσμο”, τόνισε.

“Δεσμεύομαι κάθε ημέρα να είμαι καλύτερος πρόεδρος απ’ότι τα προηγούμενα χρόνια”, επισήμανε και πρόσθεσε πως η χώρα “θα συνεχίσει την μετάβασή της προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό του 21ου αιώνα”.

“Σήμερα αρχίζει ένας νέος κύκλος για την κυβέρνηση…στον οποίο θα είμαστε υποχρεωμένοι κάθε ημέρα να είμαστε καλύτεροι και να απαντάμε με ικανοποιητικότερο τρόπο στις ανάγκες λαού μας”, υπογράμμισε ο Τσάβες.

Ο Τσάβες εγκωμίασε την στάση του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος, όπως είπε, αναγνώρισε την “αλήθεια”, παραδεχόμενος την ήττα του. Και αυτό ήταν κατά τον Τσάβες “ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ειρήνη στη Βενεζουέλα”.

“Από το βήμα αυτό απευθύνομαι σε όλους εκείνους που ψήφισαν εναντίον μας και αναγνωρίζω το δημοκρατικό τους ταλέντο και την συμμετοχή τους στις εκλογές”, πρόσθεσε ο Τσάβες.

Ο Τσάβες, που είχε δηλώσει πως θέλει να κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 70%, θα ορκιστεί ξανά πρόεδρος στις 10 Ιανουαρίου.

Από νωρίς, οι οπαδοί του προέδρου της χώρας είχαν βγει στους δρόμους να πανηγυρίσουν την εκλογική νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος, ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος ο Καπρίλες παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον Τσάβες για την επανεκλογή του.

“Του εκφράζω τα συγχαρητήρια μου”, δήλωσε ο Καπρίλες στους δημοσιογράφους στο αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας και πρόσθεσε πως είναι περήφανος για το μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ του.

Ευχαρίστησε δε τους περισσότερους από έξι εκατομμύρια ανθρώπους που τον ψήφισαν, δίνοντας του περίπου το 45% των ψήφων. “Το να ξέρεις να κερδίζεις, πρέπει να ξέρεις και να χάνεις”, είπε ο 40χρονος Καπρίλες.

“Εδώ συμβάλλαμε στο να ανοίξει ένας δρόμος και αυτός ο δρόμος βρίσκεται μπροστά μας, δεν θα αφήσω μόνη σχεδόν τη μισή χώρα. Στη χώρα αυτή υπάρχουν δύο οράματα και το να είσαι καλός πρόεδρος σημαίνει πως εργάζεσαι για να είναι ενωμένος ο λαός της Βενεζουέλας”, πρόσθεσε ο Καπρίλες.

“Ζητώ από αυτόν που διατήρησε την εξουσία να σεβαστεί και να υπολογίσει τη βούληση περίπου της μισής χώρας που δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση”, υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο ηττημένος Ενρίκε Καπρίλες
Οπαδοί του Καπρίλες ξεσπούν σε κλάματα για την ήττα
Πολλοί από τους υποστηρικτές του Τσάβες δημοσίευσαν στο twitter, πανηγυρικά μηνύματα πριν ακόμα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, είχε αναρτήσει “Η τέλεια νίκη! Η πατρίδα κέρδισε”.

Ο Τσάβες, μέσω twitter φρόντισε να ευχαριστήσει όσους και όσες των ψήφισαν ακόμα μια φορά.
"Ευχαριστώ Θεέ μου! Σας ευχαριστώ όλες και όλους - Ευχαριστώ στον αγαπημένο του λαό! Ζήτω η Βενεζουέλα! Ζήτω ο  Μπολιβάρ!" το μήνυμα του Τσάβες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ούτε η… βροχή δε σταματάει τον Τσάβες (ΦΩΤΟ)

Τσάβες στους οπαδούς του: Από τις 3 το πρωί στις κάλπες με σάλπιγγες και σοκολάτες

Βενεζουέλα: Τρεις νεκροί σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης

Τσάβες: Αν ήμουν αμερικανός θα ψήφιζα Ομπάμα

Τι δώρο έκανε ο Πούτιν στον Τσάβες;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε