Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Επανεξελέγη ο Φίσερ στην Αυστρία

Ο Φίσερ φανερά χαρούμενος μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εξιτ-πολς
Ο Φίσερ φανερά χαρούμενος μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εξιτ-πολς, αφήνεται στην αγκαλιά της συζύγου του. ΦΩΤΟ REUTERS

Για μια νέα εξαετή θητεία και με εντυπωσιακή πλειοψηφία, σχεδόν 79%, ο 71 χρονος υπερκομματικός υποψήφιος, με σοσιαλδημοκρατικές ρίζες, Χάιντς Φίσερ, επανεξελέγη ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις που έγιναν αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και με καταμετρημένο το 55% των ψηφοδελτίων, ο κ. Φίσερ επανεκλέγεται με ποσοστό 78,7%, ενώ η υποψήφια του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς, αποσπά 15,5% και ο υποψήφιος του πρωτοεμφανιζόμενου Χριστιανικού Κόμματος Αυστρίας, Ρούντολφ Γκέρινγκ, 5,8%. Το ποσοστό συμμετοχής, 52%, είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο των τελευταίων προεδρικών εκλογών του 2004, που ήταν 72%.

Κατά τις σημερινές προεδρικές εκλογές, σχεδόν 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αυστρία – ανάμεσά τους για πρώτη φορά δεκαεξάχρονοι και δεκαεπτάχρονοι που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου με προπερσινό νόμο – καλούνταν στις κάλπες για να εκλέξουν, για τα επόμενα έξι χρόνια, τον ομοσπονδιακό πρόεδρό τους.

Ο Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, ως υπερκομματικός υποψήφιος, στηρίχθηκε από επιτροπή προσωπικοτήτων από όλο το αυστριακό πολιτικό φάσμα, είχε εκλεγεί, για εξαετή θητεία ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2004 ως υποψήφιος τότε του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Φίσερ είχε αποσπάσει τότε ποσοστό 52,4%, έναντι 47,6% της αντιπάλου του, τότε υπουργού Εξωτερικών και μέχρι πρόσφατα Επιτρόπου της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, υποψήφιας του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε