Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Επανεμφάνιση του Φιντέλ Κάστρο

Απο την επίσκεψη του Κάστρο στην Αρτεμίσα. ΦΩΤΟ REUTERS

Νέα δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε το Σάββατο ο 83χρονος ηγέτης της επανάστασης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, μετά από τέσσερα χρόνια αποχής από δημόσιες εκδηλώσεις.

Φορώντας το γνωστό πουκάμισο εκστρατείας, ο ηγέτης της επανατάστασης της  Κούβας εμφανίστηκε σε τελετή στην Αρτεμίσα, περιοχή 60 χλμ απο την Αβάνα, στο πρώτο του ταξίδι εκτός πρωτεύουσας που κάνει αφότου επανήλθε στο προσκήνιο πριν δύο εβδομάδες.

O Φιντέλ πήγε στην Αρτεμίσα για να τιμήσει τους νεαρούς αντάρτες της πόλης οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα, την 26η Ιουλίου του 1953, στο Σαντιάγο. Η επίθεση είχε αποτύχει, αλλά θεωρείται η απαρχή της επανάστασης που έφερε τον Κάστρο και τους συντρόφους του στην εξουσία το 1959.

Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο θα τιμήσει την 57η επέτειο της επίθεσης αύριο Δευτέρα με ομιλία του στη Σάντα Κλάρα.

Ο Κάστρο τις τελευταίες εβδομάδες έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι υπάρχει απειλή να αρχίσει πυρηνικός πόλεμος σύντομα, από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ή ενδεχομένως από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Το Σάββατο επισήμανε τη “σοβαρότητα των κινδύνων που απειλούν την ανθρωπότητα”. Αλλά, πρόσθεσε, “κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να ονειρευόμαστε ότι είναι ακόμα πιθανό το είδος μας να επιβιώσει, να περάσει τις δύσκολες δοκιμασίες που μας περιμένουν στο προσεχές μέλλον”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε