Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Έπεισε και τον Σαρκοζί η Μέρκελ

Έπεισε και τον Σαρκοζί η Μέρκελ
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 14.06.2010 | 22:12
Πρώτη δημοσίευση: 14.06.2010 | 22:12

Μπορεί οι σχέσεις τους να πέρασαν κρίση με αφορμή τη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα της Ελλάδας, αλλά τελικά η Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να πείσει και τον Νικολά Σαρκοζί για την ορθότητα των θέσεών της.

Για το ότι δηλαδή τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν τηρούν δημοσιονομική πειθαρχία και αυξάνουν δυσανάλογα το δημόσιο έλλειμμα και χρέος τους θα πρέπει για ένα διάστημα να χάνουν το δικαίωμα ψήφου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σαρκοζί και Μέρκελ συναντήθηκαν στο Βερολίνο τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μια συνάντηση με παρασκήνιο, αφού επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα αλλά την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε και μετατέθηκε χρονικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανάγκη νέων θεσμών, για να συντονίζει την οικονομική πολιτική της, αλλά έχει την ανάγκη, αντί να πολλαπλασιάσει τους θεσμούς της, αντιθέτως να πριμοδοτεί τον πραγματισμό στην άσκηση της εκάστοτε πολιτικής εκ μέρους τους.

Η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά τους θύμισε ότι το Βερολίνο πιστεύει, πάντοτε, στην έννοια της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, αλλά όπως τόνισε αμέσως «κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μόνο, για τα 16 μέλη της ευρωζώνης, αλλά και για τα 27 της Ε.Ε.».

Με την ευκαιρία αυτή, η Γερμανίδα καγκελάριος αντιτάχθηκε, δημόσια, στο να υπάρχουν «πρώτης» και «δεύτερης» κατηγορίας ή ζώνης κράτη-μέλη στην 27μελή Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι κάτι πολύ σημαντικό, να στείλουμε σήμερα από εδώ αυτό το μήνυμα», δήλωσε καταλήγοντας.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο