Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Επεισόδια σε διαδήλωση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αστυνομικοί διέλυσαν συγκέντρωση της αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μόσχα.

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε στη Μόσχα δεκάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί χωρίς άδεια προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαδήλωση υπέρ του σεβασμού της ελευθερίας συνάθροισης, μεταδίδει φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Διακόσιοι έως τριακόσιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στην πλατεία Τριουμφαλνάια στο κέντρο της Μόσχας. Η αστυνομία, η οποία είχε αναπτύξει δεκάδες αστυνομικούς από νωρίς το απόγευμα, διέλυσε τη συγκέντρωση μέσα σε μισή ώρα κι ενώ το πλήθος φώναζε “Ντροπή! Ντροπή!”.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι αντιπολιτευόμενοι Μπορίς Νεμτσόφ και Έντουαρντ Λιμόνοφ, καθώς και οι διευθυντές της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μεμόριαλ, Όλεγκ Ορλόφ, και του κινήματος Για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, Λεφ Πονομάρεφ. 

“Βρίσκομαι μέσα σε μία κλούβα. Η κλούβα είναι γεμάτη ανθρώπους, δεν ξέρω πόσοι έχουν συλληφθεί, ίσως εκατό, ίσως περισσότεροι”, δήλωσε ο Νεμτσόφ στο ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Στις 31 κάθε μήνα με 31 ημέρες, η ρωσική αντιπολίτευση και οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου καλούν σε μία διαδήλωση στο σημείο αυτό για την προάσπιση του άρθρου 31 του Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία των συναθροίσεων.

Ο δήμος της Μόσχας αρνείται συστηματικά να δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης, η οποία διαλύεται, συχνά βίαια, και καταλήγει με τη σύλληψη δεκάδων αντιπολιτευομένων.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2009, η αστυνομία είχε συλλάβει μεταξύ άλλων την πρώην αντιφρονούσα στη Σοβιετική Ένωση και υπέρμαχο των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λιουντμίλα Αλεξέγιεβα, 82 ετών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε