Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Επέλαση του χιονιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Αποκλεισμένοι δρόμοι από τα χιόνια ΦΩΤΟ EUROKINISSI
119 νεκρούς και μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες λόγω του ψύχους.
Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στην επαρχία Ντόνετσκ και στην χερσόνησο της Κριμαίας την ώρα που στην χώρα πέφτουν σφοδρές χιονοπτώσεις.Δεκάδες τρένα να καθηλώθηκαν και κεντρικές οδικές αρτηρίες έκλεισαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. 

Ουκρανία, Κίεβο… ΦΩΤΟ REUTERS
 
Στην Πολωνία, 79 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την αστυνομία, καθώς οι θερμοκρασίες στη χώρα έφτασαν τους μείον 20. Πρόκειται κυρίως για άστεγους που πέθαναν από υποθερμία και οι αρχές κάνουν περιπολίες προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν άστεγους και να τους ζητήσουν να μεταφερθούν σε ένα κέντρο φιλοξενίας. 

Πολωνία, Βαρσοβία…Το κρύο δεν τους εμποδίζει για μια βόλτα στο πάρκο. ΦΩΤΟ REUTERS

 
Αλλά 13 άτομα σκοτώθηκαν σε Τροχαία σε Αυστρία, Φινλανδία και Γερμανία. Μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς και ακυρώσεις σε πτήσεις από το αεροδρόμιο Σίπολ του Αμστερνταμ. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε σταθμούς τρένων της Ολλανδίας, καθώς μειώθηκαν τα δρομολόγια των συμβατικών αμαξοστοιχιών και ακυρώθηκαν εκείνα της ταχείας.
 
Κυκλοφοριακό κομφούζιο προκλήθηκε και σε αυτοκινητόδρομους, ενώ σε μεγάλες ολλανδικές πόλεις, ανάμεσά τους η Χάγη και η Ουτρέχτη, δεν λειτουργούσαν τα τραμ, τα λεωφορεία και τα ταξί.

Χίονι και στο κέντρο του Λονδίνου. Αρκετά προβλήματα στα αεροδρόμια της βρετανικής πρωτεύουσας με δεκάδες πτήσεις να ακυρώνονται. Προβλήματα και στις συγκοινωνίες του Λονδίνου΄.

Βρετανία, Λονδίνο: Και στην οδό Ντάουνιγκ 10, στην πρωθυπουργική κατοικία το χιόνι είναι πυκνό. ΦΩΤΟ REUTERS
Το χιόνι προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες στη Γερμανία, όπου στα μεγαλύτερα αεροδρόμια παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις. Το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, έκλεισε για 12 ώρες την Κυριακή εξαιτίας χιονοθύελλας.

Την Τρίτη στο Βερολίνο έκλεισε το αεροδρόμιο Τέγκελ εξαιτίας του νερού της βροχής που σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες έχει “παγώσει” τους διαδρόμους. Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης συνεχίζονται οι πολύωρες καθυστερήσεις. Μετά από μία νύχτα με ράντζα και τρόφιμα στους 8000 επιβάτες που αποκλείστηκαν εκεί τη νύχτα η κυκλοφορία των αεροσκαφών ξεκίνησε την Τρίτη.

Παρόμοιο το σκηνικό και στη Βρετανία που έχει “ντυθεί” στα λευκά. Τα μεγάλα αεροδρόμια είναι ανοιχτά αλλά αυξήθηκαν οι ακυρώσεις πτήσεων.

 
Γερμανία,  Αεροδρόμιο Φραγκφούρτης ματαιώθηκαν περίπου 250 πτήσεις χθες Δευτέρα ΦΩΤΟ REUTERS

 
 
Κυκλοφοριακό χάος σημειώθηκε στην κεντρική Ισπανία, κυρίως στις εισόδους προς την Μαδρίτη, εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις. Οι πολίτες κλήθηκαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό τους, ενώ η χιονόπτωση οδήγησε στο κλείσιμο δύο διαδρόμων προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας να ακυρωθούν περισσότερες από 170 πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης. 

Ισπανία, Μαδρίτη: Χιονισμένα όλα τα σπίτια στην Μαδρίτη….  ΦΩΤΟ REUTERS
 
Παρότι η θερμοκρασία σταδιακά ανεβαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, οι χιονοπτώσεις και οι παγωμένοι δρόμοι εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις στη Γαλλία.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo France, εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, χιόνι και πάγο, σε αρκετές πόλεις της ώρας.


Γαλλία, Λίγο έξω από το Στρασβούρο κάτι πήγε λάθος. Ευτυχώς κανείς δεν έπαθε τίποτα. ΦΩΤΟ REUTERS
 
Στην Ιταλία, έκκληση στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους γιατί υπάρχει κίνδυνος από τον πάγο στο οδόστρωμα, έκαναν οι αρχές του Μιλάνου, ενώ συνεχίζεται η χιονόπτωση στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.
 
 
Μετά από τρεις μέρες πλήρους ακινητοποίησης των τρένων που συνδέουν τη Βρετανία με τη Γαλλία μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάχγης η Eurostar κατεβάζει το χειρόφρενο και ξεκινά πολύ περιορισμένα δρομολόγια αποκλειστικά για τους επιβάτες που έμειναν στον «αέρα» το Σαββατοκύριακο.
 
Δικαίωμα να ταξιδέψουν σε αυτή τη φάση θα έχουν μόνο οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήριο για ταξίδι που είχε προγραμματιστεί για το περασμένο Σάββατο ή την Κυριακή, ενώ και τις υπόλοιπες ημέρες θα δίνεται προτεραιότητα στους ταξιδιώτες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση απελπισίας προσπαθώντας να φθάσουν στον προορισμό τους.

Λονδίνο, Τερματικός Σταθμός Eurostar…οι επιβάτες περιμένουν… ΦΩΤΟ REUTERS
Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας στο Λονδίνο δήλωσε ότι η επανέναρξη των δρομολογίων την Τρίτη θα αφορά τα δύο τρίτα των συρμών, δηλαδή θα μπορέσουν να διακινηθούν 26.000 επιβάτες.
 
Η Eurostar, η οποία εξυπηρετεί καθημερινά 40.000 ανθρώπους, αναμένει ότι θα επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία στις 28 Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε το Reuters.
 
Σχετικά με την αιτία του χάους που επικράτησε για τρεις ημέρες, αξιωματούχοι της Eurostar αποδίδουν τη σειρά των βλαβών που προκλήθηκαν στα ηλεκτρικά συστήματα των τρένων στις κακές καιρικές συνθήκες και στην ιδιαίτερη υφή του χιονιού.
 
Η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο, αμφισβητεί ότι το ψύχος είναι η μοναδική αιτία της καθήλωσης των τρένων και διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας.


ΗΠΑ, ΒΟΣΤΩΝΗ…. ΦΩΤΟ REUTERS

Αρκετά προβλήματα όμως και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεκάδες πόλεις έχουν ντυθεί στα λευκα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη και ο Λευκός Οίκος έγινε πιο….λευκός!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε