Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Έπεσε ένα… κάστρο στην Κούβα – 50 χρόνια μετά επιτρέπεται η αγοραπωλησία οχημάτων!

ΦΩΤΟ REUTERS

Μετά από μισό αιώνα απαγόρευσης, το καθεστώς της Κούβας αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως στην αγορά και την πώληση αυτοκινήτων.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δρομολόγησε ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μια σειρά κανονισμών δημοσιεύθηκαν για να καθορίσει τους όρους της “μεταβίβασης της κυριότητας των οχημάτων με αγορά, πώληση ή δωρεά” μεταξύ Κουβανών που ζουν στο νησί και αλλοδαπών που είναι μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι, ένα από τα πολύ σημαντικά μέτρα των μεταρρυθμίσεων του Ραούλ Κάστρο.

Όπως επισημαίνεται στους κανονισμούς, που τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο, μόνο οι Κουβανοί που έχουν άδεια από την κυβέρνηση, καθώς και οι αλλοδαποί κάτοικοι της χώρας μπορούν να εισάγουν αυτοκίνητα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι περιορίζονται σε αυτοκίνητα που ήδη υπάρχουν στο νησί.

Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας (www.gacetaoficial.cu), αυτή η άδεια μπορεί να χορηγηθεί “μια φορά κάθε πέντε χρόνια”. Οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς, αλλά οι προσωρινά διαμένοντες μπορούν να αγοράσουν το πολύ δύο οχήματα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Μέχρι σήμερα, οι Κουβανοί δεν μπορούσαν να αγοράζουν ή να πωλούν παρά μόνον οχήματα που είχαν ταξινομηθεί στο νησί πριν από την έλευση της Επανάστασης το 1959, τις περισσότερες φορές μεγάλες αμερικανικές “μπερλίνες” γνωστές στην Κούβα με την ονομασία “almendrones” (“μεγάλα αμύγδαλα”), που τέρπουν τους τουρίστες.

Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που μπόρεσαν να αγοράσουν, στο πλαίσιο της εργασίας τους, σοβιετικά αυτοκίνητα μέχρι το έτος 1990 μπορούν πλέον να τα πουλήσουν σε οποιονδήποτε Κουβανό ή ξένο, δημιουργώντας έτσι μία αγορά χωρίς προηγούμενο στην κομμουνιστική νήσο.

Αυτό το μέτρο θα πρέπει επίσης να αναπτύξει μια αγορά για τα νέα οχήματα, που μέχρι τώρα εισάγονταν με το σταγονόμετρο από κάποιους Κουβανούς που είχαν εξασφαλίσει ειδικές άδειες, οι οποίες συνήθως χορηγούνταν βάσει της εργασίας τους.

Οι Κουβανοί που μεταναστεύουν –περίπου 38.000 ετησίως, που θα προστεθούν στα περίπου δύο εκατομμύρια μετανάστες, οι μισοί από τους οποίους έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ– θα μπορούν επίσης να πωλούν ή να μεταβιβάζουν τα οχήματά τους πριν την αναχώρησή τους από την Κούβα.

Η αγορά και η πώληση οχημάτων είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα των περίπου 300 μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο από ένα ιστορικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (PCC).

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο στο πλαίσιο της εισαγωγής μιας οικονομίας της αγοράς στην Κούβα αφορά την αγορά και την πώληση κατοικιών, του οποίου οι λεπτομέρειες θα πρέπει να δημοσιευτούν πριν από το τέλος του έτους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε