Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Επέστρεψε η πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σουηδία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δυο εβδομάδες μετά την ανάκλησή της, η πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σουηδία επέστρεψε στα καθήκοντά της.

Η ανάκληση της Ζεργκιούν Κορουτούρκ ήταν η αντίδραση της Τουρκίας σε ψηφοφορία του σουηδικού κοινοβουλίου, με οποία χαρακτηρίστηκαν γενοκτονία οι σφαγές των Αρμενίων που έγιναν το 1915.

Απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Στοκχόλμη, η Ζεργκιούν Κορουτούρκ δήλωσε πως η επιστροφή της στη Σουηδία κατέστη δυνατή λόγω της στάσης της σουηδικής κυβέρνησης, η οποία πήρε αποστάσεις από την απόφαση του κοινοβουλίου.

«Η σουηδική κυβέρνηση είπε σαφώς ότι η απόφαση δεν θα εφαρμοστεί (…) Αυτό οδήγησε στην πολιτική βούληση ότι ήρθε ο καιρός της επιστροφής του πρεσβευτή», δήλωσε η Κορουτούρκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Η Άγκυρα εξακολουθεί πάντως να περιμένει από τη Στοκχόλμη να πάρει μέτρα για να «αντισταθμίσει αυτό το λάθος», δήλωσε η πρεσβευτής, προσθέτοντας πως «ελπίζω ότι η σουηδική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί».

Το σουηδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε στις 11 Μαρτίου μια απόφαση στην οποία αναφέρεται πως η Σουηδία αναγνωρίζει τη γενοκτονία του 1915 σε βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Σύρων και Χαλδαίων και των Πόντιων Ελλήνων, δηλαδή όλων των χριστιανικών μειονοτήτων που ζούσαν την εποχή εκείνη στην οθωμανική επικράτεια.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, η οποία ανακάλεσε την πρεσβευτή Κορουτούρκ. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη από την Άγκυρα, χειρονομία που χαρακτηρίσθηκε πολύ θετική από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε