Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Έπιασαν τη μια από τις δολοφόνους του αδερφού του Κιμ Γιονγκ Ουν

Έπιασαν τη μια από τις δολοφόνους του αδερφού του Κιμ Γιονγκ Ουν

Το ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει οι αρχές της Μαλαισίας για τη σύλληψη των δυο γυναικών που φέρονται να δολοφόνησαν τον ετεροθαλή αδερφό του ηγέτη της Βόρειας Κορέας φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα, τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Η μια από τις δυο “μαύρες χήρες” που με ειδική πένα έριξαν δηλητήριο στο πρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ναμ, συνελήφθη την Τετάρτη (15.02.2017) στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Η αστυνομία της Μαλαισίας αναγνώρισε από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας τη μια από τις δυο γυναίκες που φέρονται να δολοφόνησαν τον αδερφό του Κιμ Γιονγκ Ουν και σύμφωνα με το μαλαισιανό πρακτορείο Bernama τη συνέλαβαν. Ήταν μόνη της τη στιγμή της σύλληψης και στην κατοχή της βρέθηκε διαβατήριο του Βιετνάμ.

Η γυναίκα που συνελήφθη στο χώρο των πτήσεων χαμηλού κόστους στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ ονομάζεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τα έγγραφα που είχε πάνω της, Doan Thi Huong. Η συλληφθείσα και η γυναίκα που αναζητείται θεωρούνται πράκτορες της Βόρειας Κορέας, τις οποίες έστειλε ο ηγέτης της Πιονγιάνγκ, Κιμ Γιονγκ Ουν, να δολοφονήσουν τον ετεροθαλή αδερφό του και διάδοχό του.

“Κιμ, λυπήσου εμένα και την οικογένειά μου”

Είναι η έκκληση που φέρεται να είχε κάνει ο δολοφονημένος Κιμ Γιονγκ Ναμ στον ετεροθαλή αδερφό του και ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν το 2012. Είχε προηγηθεί μια απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του. Μετά από αυτή, είχε παρακαλέσει στον αδερφό του να λυπηθεί τον ίδιο και την οικογένειά του. Αλλά ο Κιμ δεν λυπάται κανέναν…

Ως μεγαλύτερος γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο 45χρονος Ναμ θεωρούνταν για καιρό πιθανός διάδοχός του. Όμως έπεσε σε δυσμένεια στις αρχές του 2000 όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τόκιο με πλαστό διαβατήριο. Τότε είχε πει ότι ήθελε να επισκεφθεί τη Disneyland. Έκτοτε ζούσε ουσιαστικά εξόριστος και ο ετεροθαλής αδελφός του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ανέλαβε τα ηνία του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας μετά τον θάνατο του πατέρα του τον Δεκέμβριο του 2011.

Το 2012 πράκτορες της Βόρειας Κορέας προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στη Βόρεια Κορέα και τασσόταν κατά του δυναστικού τρόπου διαδοχής της εξουσίας, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες βουλευτές μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας Λι Μπγιουνγκ Χο.

«Σύμφωνα με τον Λι, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ ήταν θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας το 2012 και τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου έστειλε μια επιστολή στον Γιονγκ Ουν στην οποία του έγραφε: “σε παρακαλώ, λυπήσου εμένα και την οικογένειά μου”», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κιμ Μπγιουνγκ Κι, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών του κοινοβουλίου.

Φωτογραφία από τον Αύγουστο του 1981: Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ παιδί, δίπλα στον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ (YNA / ΑΠΕ - ΜΠΕ)

«Έγραφε επίσης: “Δεν έχουμε πουθενά να πάμε (…) γνωρίζουμε ότι η μόνη διέξοδος είναι η αυτοκτονία”», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ είχε λίγους υποστηρικτές στη Βόρεια Κορέα και ότι θεωρούνταν απειλή για τον ετεροθαλή αδελφό του.

Η πρώην και η νυν σύζυγος του Κιμ Γιονγκ Ναμ μαζί με τα τρία του παιδιά ζουν στο Πεκίνο και το Μακάο, σύμφωνα με τον Λι Τσεόλ Γου, ένα άλλο μέλος της επιτροπής αυτής. «Είναι υπό την προστασία των κινεζικών αρχών», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ επέστρεψε στη Μαλαισία στις 6 Φεβρουαρίου.

Τον σκότωσαν με… πένα

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πως ακριβώς δολοφονήθηκε ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος είχε πέσει σε δυσμένεια γιατί είχε χαρακτηρίσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας “αστείο”. Υπάρχουν υπόνοιες πως οι δύο γυναίκες ψέκασαν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ με τοξική χημική ουσία στο πρόσωπο. Υπάρχουν επίσης αναφορές πως του έβαλαν ένα πανί με χημικές ουσίες στο πρόσωπο και του έκαψαν τα μάτια ή τον δηλητηρίασαν με ειδική βελόνα. Οι αρχές των ΗΠΑ, πάντως, θεωρούν ότι χρησιμοποίησαν μια πένα για να του ψεκάσουν το δηλητήριο στο πρόσωπο.

Απαντήσεις στο πως πέθανε ο ετεροθαλής αδερφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας θα δώσει η νεκροψία – νεκροτομή που θα γίνει στο πτώμα του. Το σίγουρο είναι ότι δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ την περασμένη Δευτέρα (13.02.2017).

Ο 45χρονος, μεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ που ζούσε επί χρόνια αυτοεξόριστος.

Η αστυνομία της Μαλαισίας εξετάζει κυρίως το βίντεο από το κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα του αεροδρομίου για να καταλάβει τι συνέβη τη Δευτέρα το πρωί. «Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ είπε στο προσωπικό στη είσοδο του χώρου αναχωρήσεων ότι κάποιος τον άρπαξε από πίσω από το πρόσωπο και τον ανάγκασε να εισπνεύσει ένα υγρό», δήλωσε ο Φάντζιλ Άχματ διοικητής της αστυνομίας, σύμφωνα με τη μαλαισιανή εφημερίδα The Star.

«Ζήτησε βοήθεια αμέσως και διακομίστηκε στην κλινική του αεροδρομίου. Εκείνη την ώρα είπε ότι πόναγε το κεφάλι του και ότι αισθανόταν ότι θα λιποθυμήσει», πρόσθεσε. «Στην κλινική υπέστη καρδιακή προσβολή. Τον έβαλαν σε ένα ασθενοφόρο και ο θάνατός του επήλθε καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο της Πουτρατζάγια», εξήγησε ο Άχμαντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Al Jazeera

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε