Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Επικίνδυνη εμπλοκή! Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία για το ρωσικό μαχητικό – Οι Ρώσοι εξετάζουν αντίποινα και στέλνουν πυραυλοφόρο στην περιοχή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία
– Οι ΗΠΑ με ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν πως δεν ενεπλάκησαν στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού
– Έκτακτη σύσκεψη του Ερντογάν με τον Νταβούτογλου και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων
– Το αμερικανικό πεντάγωνο επιβεβαιώνει πως οι Τούρκοι ειδοποίησαν 10 φορές τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους
– Ο Ρώσος αντιπρόεδρος κάλεσε τους ρώσους τουρίστες που είναι στην Τουρκία να την εγκαταλείψουν
– Κατέρριψαν και το ελικόπτερο που έψαχνε τους πιλότους
– ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Αγριεύει η κατάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη μεθόριο Τουρκίας – Συρίας, με το ΝΑΤΟ να… ρίχνει λάδι στη φωτιά δηλώνοντας ανοιχτά τη στήριξή του στη σύμμαχο Τουρκία.

“Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Έχω εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμαμχίας στις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι οι σύμμαχοι είναι αλληλέγγυοι με την Τουρκία και στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητά της.
“Η κατάσταση είναι σοβαρή και αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση”, δήλωσε, καλώντας τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές τους, για να επιλύσουν το ζήτημα.”Έχουν ήδη υπάρξει επαφές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και θα θέλαμε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν”, πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορά του.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό γενικό επιτελείο διεμήνυσε πως θα αναστείλει όλες τις επαφές σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων μετά το σημερινό επεισόδιο, καθώς και ότι το πυραυλοφόρο καταδρομικό Μασκβά θα αναπτυχθεί στα ανοικτά της Λαττάκειας της Συρίας για να ενισχυθεί η αεροπορική άμυνα της βάσης, ανέφερε το ρωσικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ένας άνδρας του ρωσικού σώματος πεζοναυτών σκοτώθηκε όταν ελικόπτερο Mi-8 που έσπευσε στην περιοχή όπου κατέπεσε το Σουχόι για να διασώσει τους χειριστές δέχθηκε πυρά από το έδαφος.
Το ρωσικό επιτελείο χαρακτήρισε το επεισόδιο της κατάρριψης του Σουχόι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.
Το επιτελείο ανέφερε πως, με βάση της πληροφορίες της συριακής αεράμυνας, το Σουχόι δεν εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ ραντάρ στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ κατέγραψε αντιθέτως ότι το τουρκικό καταδιωκτικό F-16 παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο.

“Πισώπλατη μαχαιριά” λέει ο Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα την Άγκυρα ότι θα υπάρξουν “σοβαρές συνέπειες” στις σχέσεις τους έπειτα από την “πισώπλατη μαχαιριά” του τουρκικού στρατού, που κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό στα σύνορα με τη Συρία. “Η σημερινή απώλεια είναι μια πισώπλατη μαχαιριά που μας επέφεραν οι συνεργοί των τρομοκρατών”, δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.

“Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω διαφορετικά αυτό που συνέβη σήμερα (…). Δεν θα ανεχθούμε ποτέ εγκλήματα όπως το σημερινό”, συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος. Ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Su-24 στο οποίο επέβαιναν δύο πιλότοι καταρρίφθηκε σήμερα από τον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, το αεροσκάφος χτυπήθηκε στη Συρία σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα με την Τουρκία και συνετρίβη τέσσερα χιλιόμετρα μέσα στο συριακό έδαφος. Η Άγκυρα δηλώνει πως το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της.

“Βέβαια, θα αναλύσουμε όλα αυτά που έχουν συμβεί. Και αυτό το τραγικό γεγονός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις”, προειδοποίησε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους. Σύμφωνα με τον Πούτιν, το αεροσκάφος και οι ρώσοι πιλότοι “δεν απειλούσαν καθόλου την Τουρκία” εφόσον “εκπλήρωναν την κύρια αποστολή τους” χτυπώντας ομάδες μαχητών που αποτελούνται κυρίως από ρώσους πολίτες στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Λαττάκεια.

‘Είχαμε πάντα με την Τουρκία καλές σχέσεις γειτονίας αλλά ακόμη περισσότερο φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Δεν ξέρω ποιος είχε ανάγκη αυτό που συνέβη σήμερα. Σίγουρα όχι εμείς”, είπε ο Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του που η Άγκυρα ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αντί να συζητήσει το θέμα αυτό απευθείας με τη Μόσχα. “Υπογράψαμε με τους Αμερικανούς μια συμφωνία για την αποτροπή συμβάντων στον συριακό εναέριο χώρο. Η Τουρκία αποτελεί τμήμα εκείνων που υποτίθεται ότι μάχονται κατά της τρομοκρατίας στον αμερικανικό συνασπισμό”, υπενθύμισε ο Πούτιν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο σημείο η συμφωνία αυτή αφορά την Άγκυρα.

Σε ίδιο χρόνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε στον Πούτιν λέγοντας: “Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και ν’ απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, σε δηλώσεις που έκανε μετά την κατάρριψη από τουρκικά αεροσκάφη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει “ό,τι είναι απαραίτητο” προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας”. 

Την ίδια ώρα, οι Αμερικάνοι δείχνουν πως δεν θέλουν να εμπλακούν σε αυτή την κατάσταση, αλλά γέρνουν προς την πλευρά της Τουρκίας, με τον εκπρόσωπο τύπου του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσδία των ΗΠΑ, συνταγματάρχη Στιβ Ουόρεν να αναφέρει πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν τα δεδομένα.

Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους 10 φορές προτού εμπλακεί και ότι οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν, ο Ουόρεν δήλωσε σε μια ενημέρωση στο Πεντάγωνο:

«Μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό. Ναι».

 

Το θρίλερ με τους πιλότους

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι Su-24 το οποίο κατερρίφθη σήμερα από τουρκικό καταδιωκτικό και κατέπεσε στο έδαφος της Συρίας έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του αλλά σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό γενικό επιτελείο.

Ωστόσο, η Τουρκία από την πλευρά της πιστεύει ότι οι δύο χειριστές του ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο κατερρίφθη κοντά στα σύνορά της με τη Συρία σήμερα είναι ακόμη ζωντανοί και εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους από τους Σύρους αντάρτες που τους κρατούν, δήλωσε Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Οι μονάδες μας, οι οποίες έλαβαν την πληροφορία πως οι δύο πιλότοι είναι ζωντανοί, εργάζονται για να τους παραλάβουν από τους αντιπολιτευόμενους αντάρτες ασφαλείς», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το βίντεο με τον πιλότο να κείτεται νεκρός εστάλη στο Ρόιτερς από συριακή ανταρτική αντικαθεστωτική ομάδα που δρα στην βορειο-δυτική Συρία, όπου επιχειρούν οργανώσεις όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και όπου δεν υπάρχει παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με το CNN και ο δεύτερος πιλότος είναι νεκρός και μάλιστα και τους δυο τους γάζωσαν σύροι αντάρτες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ YouTube ΜΕ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΠΙΛΟΤΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε