Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Επικρίνει ο ΟΗΕ τη Γαλλία για τους Ρομά – Σεβόμαστε τους νόμους απαντά το Παρίσι

Η Γαλλία “σέβεται σχολαστικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία” και “τις διεθνείς δεσμεύσεις της” όσον αφορά τους Ρομά, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε αίτημα του ΟΗΕ να αποφεύγει τις μαζικές απελάσεις.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αναγνωρίζει ότι οι Ρουμάνοι ή Βούλγαροι Ρομά χαίρουν, ως πολίτες της ΕΕ, του δικαιώματος “της ελευθερίας της κυκλοφορίας και του δικαίωματος διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών” της ΕΕ, αλλά υπενθυμίζει ότι αυτό δεν προσφέρει “ένα άνευ όρων δικαίωμα διαμονής”.

Επίσης διευκρινίζει ότι η διατήρηση του δικαιώματος διαμονής καθορίζεται από “το σεβασμό της δημόσιας τάξης” και “τους επαρκείς πόρους” και σημειώνει ότι η “αξιολόγηση των στοιχείων αυτών προκύπτει από την εξέταση ξεχωριστά κάθε περίπτωσης”.

Ο εκπρόσωπος σημειώνει επίσης ότι οι αποχωρήσεις αυτές συνοδεύονται από μια “ειδική βοήθεια”, 300 ευρώ ανά ενήλικα συν 100 ευρώ ανά παιδί.

Επίκριση από τον OHE

Χθες, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) επέκρινε τη Γαλλία για την καταστολή των Ρομά και κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να προσπαθήσει να ενσωματώσει τα μέλη της μεγαλύτερης εθνοτικής μειονότητας της ΕΕ, αντί να τα στέλνει πίσω στην ανατολική Ευρώπη.

Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της CERD εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μερικοί από τους εκατοντάδες Ρομά που μεταφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αεροπορικώς στη Ρουμανία, στο πλαίσιο αυτού που η Γαλλία αποκαλεί εθελοντικό πρόγραμμα επαναπατρισμού, δεν είχαν πλήρως ενημερωθεί για τα δικαιώματά τους ούτε είχαν ελεύθερα συγκατατεθεί.

Υποστηρίζουν τις ενέργειες των αρχών οι Γάλλοι

Οι ενέργειες των γαλλικών αρχών κατά των Ρομά, ωστόσο, υποστηρίζονται μαζικά από τους Γάλλους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Έτσι, οι απελάσεις εγκρίνονται από το 65% των Γάλλων, αναφέρεται στην μελέτη αυτή του Ινστιτούτου Opinionway που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro.

 
Επίσης, το 69% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι διάκεινται ευνοϊκά στη διάλυση ορισμένων καταυλισμών των Ρομά, σύμφωνα με την έρευνα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε