Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 16 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Επικυρώθηκε το αποτέλεσμα των ιρακινών εκλογών

Επικυρώθηκε το αποτέλεσμα των ιρακινών εκλογών
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.06.2010 | 17:11
Πρώτη δημοσίευση: 01.06.2010 | 17:11

Tο Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ επικύρωσε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαρτίου.

Έτσι, ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου παρέχεται η δυνατότητα στα πολιτικά κόμματα να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ύστερα από τις εκλογές από τις οποίες δεν υπήρξε κανένας καθαρός νικητής.

"Με βάση τα άρθρα του συντάγματος αποφασίσαμε να εγκρίνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα", ανέφερε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιντχάτ αλ-Μαχμούντ. Η απόφαση θα σταλεί στο προεδρικό συμβούλιο, το οποίο πρέπει να συγκαλέσει σε σύνοδο το κοινοβούλιο μέσα σε 15 ημέρες.

Επειδή κανένας συνασπισμός δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο αποτελούμενο από 325 έδρες κοινοβούλιο,συνασπισμοί, σιιτών, σουνιτών και Κούρδων συνομιλούν για να εξασφαλίσουν θέση στην νέα κυβέρνηση.

Επτά περίπου χρόνια ύστερα από την αμερικανική εισβολή που είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν,η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις επίσημα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ μέχρι το τέλος του 2011.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της για την από μακρού αναμενόμενη επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος από το Ανώτατο Δικαστήριο."Με την επίσημη επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες του Ιράκ να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στο σχηματισμό μίας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα εργαστεί για το καλό του ιρακινού λαού", τονίζεται στην ανακοίνωση της.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο