Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Επιμένει για εποπτεία των τραπεζών ο γαλλογερμανικός άξονας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Πυρετός» διεργασιών επικρατεί ενόψει της κρίσιμης Συνόδου της G20 στον Καναδά. Γαλλία και Γερμανία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ζητώντας αυστηρότερη εποπτεία του τραπεζικού τομέα. Επαφές Ομπάμα με Μέρκελ και Θαπατέρο.

Βερολίνο και Παρίσι, με κοινή τους δήλωση, ζήτησαν εκ νέου αυστηρότερη εποπτεία του τραπεζικού τομέα παγκοσμίως. Όπως αναφέρεται στην κοινή επιστολή του Νικολά Σαρκοζί και της Άγκελα Μέρκελ προς τον Καναδό πρωθυπουργό, Στέφεν Χάρπερ «μετά το 2008 έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την εποπτεία του παγκόσμιου πιστωτικού συστήματος».

Δεν τελειώσαμε, όμως, ακόμα. Πρόσφατες οικονομικές αναταράξεις σ’ επίπεδο διεθνές κατέδειξαν ότι είναι αναγκαία πρόσθετα μέτρα, αν επιθυμούμε την οικονομική σταθερότητα», τονίζεται στο γαλλογερμανικό κείμενο .

Σαρκοζί και Μέρκελ υποστηρίζουν ένα νέο φόρο πάνω στον τραπεζικό κύκλο εργασιών, ώστε εάν προκύψει άλλη κρίση, να μην ξαναπληρώσουν οι φορολογούμενοι αποκλειστικά γι’ αυτήν. Στηρίζουν κι έναν νέο φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με το ίδιο σκεπτικό.

Ταυτόχρονα, ο γερμανογαλλικός «άξονας» στηρίζει και μία δυναμική παρέμβαση στη διεθνή αγορά ασφαλίστρων ομολόγων υπερ-χρεωμένων κρατών, που καλύπτει πάντως ποσοστό περίπου 10% της κεφαλαιακής “βάσης” της διεθνούς αγοράς των ομολόγων, και μία εξίσου τολμηρή παρέμβαση, κατά της διεθνούς κερδοσκοπίας, στην αγορά των παραγώγων σε διεθνές επίπεδο.

Ενόψει της Συνόδου των G20 στις 26 και 27 Ιουνίου στο Τορόντο, η Άγκελα Μέρκελ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν το πόσο σημαντικό είναι να γίνουν “αποφασιστικά βήματα” για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, στον οποίο εξέφρασε στήριξη για τα δημοσιονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε