Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Επιμένει η Γερμανία στην “ελεγχόμενη πτώχευση”

(ΦΩΤΟ REUTERS)

Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών φέρεται να…

εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

Κατά το σχέδιο αυτό, οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει, μέσω του λεγόμενου «haircut» να αποποιούνται μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας να βγει από την κρίση. Αυτό θα γίνεται είτε μέσω της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης των ομολόγων, είτε μέσω της μείωσης των τόκων, είτε μέσω της εξόφλησης τμήματος της αξίας των ομολόγων.

Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης δεν αποτελεί εναλλακτική του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης, αλλά μία περαιτέρω εξέλιξη, σύμφωνα όσα αναφέρουν κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε κάνει νύξη για μια τέτοια λύση σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να ληφθεί απόφαση.

Στο προσχέδιο που κυκλοφορεί στην καγκελαρία αναφέρεται ότι ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή οι τράπεζες, θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να μην επωμίζονται οι φορολογούμενοι όλα τα βάρη.

Οι κάτοχοι ομολόγων παίρνουν «μπόνους ρίσκου» και γι’ αυτό θα πρέπει να αναλαμβάνουν και αυτό το ρίσκο. Τη λοιπή αξία των ομολόγων αναμένεται να εγγυάται μία νέα αρχή, το Berliner Club, στο οποίο θα συμμετέχουν κράτη-μέλη της G-20 ή μόνο της Ευρωζώνης.

Αν η αποποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, η διαδικασία θα εισέρχεται στη δεύτερη φάση κατά την οποία θα γίνεται πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους.

Το Berliner Club θα αναθέτει σε μία προσωπικότητα ή σε μία ομάδα προσωπικοτήτων να λάβει υπόψη τα περιουσιακά συμφέροντα της χρεοκοπημένης χώρας και τα μέτρα θα εποπτεύονται από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου που ερωτήθηκε σχετικά, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει ένα τέτοιο σχέδιο, χωρίς όμως να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, για «εσωτερικά έγγραφα», όπως είπε.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε