Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Επιμένει η Ισπανία: “Δεν θα ζητήσουμε διεθνή οικονομική βοήθεια”

Επιμένει η Ισπανία: “Δεν θα ζητήσουμε διεθνή οικονομική βοήθεια”

Η Ισπανία, η οποία τελεί υπό την πίεση των αγορών που αμφιβάλλουν για την οικονομική της σταθερότητα, δεν θα ζητήσει διεθνή βοήθεια όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, δηλώνει στον Τύπο η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο.

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη προσφυγή της Μαδρίτης στον διεθνή μηχανισμό οικονομικής βοήθειας , η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών είναι κατηγορηματική.

“Οχι”, λέει, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Les Echos, διότι κανείς από τους θεμελιώδεις δείκτες μας δεν το δικαιολογεί. Η Ελλάδα έπασχε από σημαντική ανισορροπία των δημοσίων λογιστικών της, η οποία δεν οφειλόταν μόνο στην κρίση”.

Ως προς την Ιρλανδία, “οι οικονομικές της δυσχέρειες οφείλονται στις τράπεζες”, συνεχίζει.

Η Ελένα Σαλγάδο θεωρεί ότι οι πόροι αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών θα είναι αρκετοί για να τις βοηθήσουν σε περίπτωση σημαντικών απωλειών.

“Το ύψος των πόρων τοποθετείται στα 99 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόνο τα 11 δισεκατομμύρια έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Δεδομένου του επιτοκίου δανεισμού στο 7%, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτό το δυναμικό να χρησιμοποιηθεί εάν δεν υπάρξει ανάγκη”, λέει η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών.

Μετά την ιρλανδική κρίση και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Μαδρίτης, οι επενδυτές συνέχισαν να αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Ισπανίας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και να δώσει ώθηση στην οικονομία της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα αμφιβολίες για τον στόχο που έχει θέσει η ισπανική κυβέρνηση μείωσης στο 6% του ΑΕΠ του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας το 2011, έναντι 9,3% φέτος.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο αναγκάσθηκε να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που συνδυάζουν λιτότητα και ανάκαμψη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε