Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Επιμένει ο Σόϊμπλε: Ιδέα του Αναστασιάδη το κούρεμα κάτω των 100.000 ευρώ!

Επιμένει ο Σόϊμπλε: Ιδέα του Αναστασιάδη το κούρεμα κάτω των 100.000 ευρώ!

Επιμένει και προκαλεί. Ο ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στις κρίσιμες ώρες που περνάει η Κύπρος αλλά και η ευρωζώνη μόνο εμπρηστικός μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Κύπρου προσπαθεί να βρεί μια λύση που δεν θα γονατίζει τους φτωχούς αποταμιευτές της Κύπρου τους οποίους παίρνει η μπάλα από το σχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ρίχνει λάδι στην φωτιά.

Ο κ. Σόϊμπλε μιλώντας στο Γερμανικό ραδιόφωνο, επανέλαβε αυτό που διέψευσε όχι μόνο η Κυπριακή κυβέρνηση αλλά και η Γερμανική.

Είπε: «Αυτή η ευθύνη (για το κούρεμα των καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ) δεν βρίσκεται στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε στην Ευρώπη, αλλά μάλλον στην κυπριακή κυβέρνηση».

Στη σημερινή του συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε κατονόμασε τον κ. Αναστασιάδη ως εκείνον ο οποίος επέμενε στη συμμετοχή των καταθετών κάτω των 100.000 ευρώ.

Πρόσθεσε όμως και κάτι άλλο: “Οποιος επενδύει τα χρήματά του σε χώρες όπου πληρώνει λιγότερους φόρους, ή όπου ίσως ελέγχεται λιγότερο, αναλαμβάνει τον κίνδυνο, όταν οι τράπεζες της χώρας αυτής δεν είναι βιώσιμες, είναι προφανές”.

Αλλά, εάν δεν κληθούν αυτοί να συμβάλουν, τότε “οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν ξένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Κύπρο … αυτό θα ήταν ανεύθυνο”, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ότι “το κυπριακό οικονομικό μοντέλο”, που βασίζεται σε ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα το οποίο επί σειρά ετών προσέλκυσε ξένα κεφάλαια, “χρεοκοπεί”.

Κατά τα άλλα εμφανίζεται υπεράνω, λέγοντας ότι είναι θέμα της κυπριακής πλευράς να αποφασίσει τον τρόπο συνεισφοράς των καταθετών στην εξοικονόμηση των 5,8 δισ. ευρώ.

Οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη είναι πάντως διαφορετικές. Ενώπιον των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, αλλά και οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν στη χθεσινοβραδινή τους τηλεδιάσκεψη ότι δεν επιθυμούν εισφορά για καταθέσεις μικρότερες των 100.000, ενώ επέμειναν στο στόχο να συγκεντρωθούν 5,8 δισ. από τις ίδιες τις κυπριακές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυνικός Σόιμπλε: “Όποιος τοποθετεί τα χρήματά του σε χώρες με λιγότερους φόρους ας αναλάβει τις ευθύνες του”
 

Όλα στον αέρα! – Δεν περνάει το νέο σχέδιο κουρέματος από την Κυπριακή Βουλή – Αναζητούν μάταια μέχρι στιγμής εναλλακτική λύση!

Κούρεμα στις καταθέσεις μόνο πάνω από 100.000 ευρώ στην Κύπρο – Ψηφοφορία το απόγευμα στη Λευκωσία, σύσκεψη αρχηγών στην Αθήνα

Η Κίνα έριξε σωσίβιο 30 δισ. αλλά η Κύπρος δεν το… έπιασε ποτέ!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε