Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

“Επιμήκυνση μόνο αν εκπληρώσετε τις ανειλημμένες υποχρεώσεις σας”

“Επιμήκυνση μόνο αν εκπληρώσετε τις ανειλημμένες υποχρεώσεις σας”

Αυτό λέει ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και τονίζει ότι η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας μπορεί να συζητηθεί μόνον μετά την εκπλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Τη θέση, ότι μια χώρα που έχει περιπέσει σε κρίση, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να αναλάβει τις δικές της υποχρεώσεις για να λάβει βοήθεια από έξω και πως μόνον μετά την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων, μπορεί να απασχολήσει τους εταίρους της το ζήτημα μιας παράτασης του χρόνου της δημοσιονομικής εξυγίανσης, διατυπώνει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Στη συνέντευξή του, με κύριο θέμα τον έλεγχο των τραπεζών από την ΕΚΤ, ο κ. Νοβότνι επισημαίνει πως σε χώρες με πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή και των εύπορων πολιτών στη διαδικασία εξυγίανσης, οι οποίοι, μέχρι τώρα, αυτοεξαιρούνταν.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό αποτελεί, κατά την άποψή του, πολιτική απόφαση και μια ενδεχόμενη επιλογή θα ήταν τα αποκαλούμενα «υποχρεωτικά ομόλογα», υποστηρίζει ο κ. Νοβότνι. Διευκρινίζει, ωστόσο, για τις άλλες χώρες, που δεν βρίσκονται σε διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Αυστρία, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Έβαλντ Νοβότνι είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με την παραδοχή από την ελληνική πλευρά ότι δεν πέτυχε τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές.

Είχε, επίσης, επισημάνει πως τα περιθώρια χρόνου για την Ελλάδα δεν είναι απεριόριστα και πως η χώρα έχει μεγάλες οικονομικές ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν μόνο με βοήθεια από έξω, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει τώρα ένας εποικοδομητικός διάλογος με την τρόικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

”Δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τους Έλληνες από τη λιτότητα”

Citygroup: Εκτός ευρώ η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε