Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Επιπλοκές μετά το χειρουργείο παρουσίασε ο Τσάβες

Επιπλοκές μετά το χειρουργείο παρουσίασε ο Τσάβες

Πολλοί Βενεζουελάνοι έβαλαν στην άκρη τις πολιτικές διαφορές τους και ενώθηκαν για να προσευχηθούν για τον πρόεδρο της χώρας Ούγο Τσάβες, η κατάσταση του οποίου θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή, μετά τη λεπτή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στην Κούβα.

Ο Τσάβες, ο οποίος επανεξελέγη στην προεδρία της Βενεζουέλας πριν από μόλις δύο μήνες, υποβλήθηκε σε εξάωρη χειρουργική επέμβαση την Τρίτη, καθώς επανεμφανίστηκε ο καρκίνος από τον οποίο πάσχει.

Ο υπουργός Πληροφοριών Ερνέστο Βιγιέγκας δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση του Τσάβες βελτιώνεται μετά την εγχείριση αλλά χρειάζεται “χρόνο”. Διευκρίνισε ότι παρουσιάστηκαν ορισμένες επιπλοκές και χρειάστηκε να ληφθούν “διορθωτικά μέτρα” για να σταματήσει η αιμορραγία που εμφάνισε. “Ο ασθενής αναρρώνει σταδιακά και οι ζωτικές ενδείξεις του είναι φυσιολογικές”, είπε ο Βιγιέγκας στην κρατική τηλεόραση.

Παρά τις διαφωνίες τους με τον πρόεδρο και τις αποφάσεις του, ακόμη και οι σκληρότεροι αντίπαλοί του εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ασθενή. “Η αλήθεια είναι ότι ως χριστιανοί πρέπει να ευχόμαστε να γίνει καλά”, είπε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ισμαέλ Γκαρσία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση του Τσάβες. “Ελπίζω να βελτιωθεί και να επιστρέψει για να αναλάβει τα καθήκοντά του”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος έχει αρνηθεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την ασθένειά του αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο το 2011.
Δύο φορές έχει ανακοινώσει ότι θεραπεύτηκε πλήρως–αλλά στη συνέχεια εισήχθη και πάλι για χειρουργική επέμβαση.

Το Σάββατο ο Τσάβες έδωσε το χρίσμα στον αντιπρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για την περίπτωση που χρειαστεί να παραιτηθεί από τη θέση του. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 1999 που ο πρόεδρος ορίζει κάποιον για διάδοχό του.

Η νέα εξαετής θητεία του Τσάβες ξεκινά στις 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα όμως με το Σύνταγμα, αν δεν είναι σε θέση να αναλάβει καθήκοντα θα πρέπει να διεξαχθούν και πάλι εκλογές μέσα σε 30 ημέρες. “Εύχομαι μόνο ο πρόεδρος να αναλάβει τα ηνία της χώρας στις 10 Ιανουαρίου”, δήλωσε ο Ενρίκε Καπρίλες, ο αντίπαλος του Τσάβες στις πρόσφατες εκλογές. “Η χώρα είναι γεμάτη από προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν”, τόνισε.

Την Τετάρτη, ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι έψαλαν ύμνους, σε μια λειτουργία για την αποκατάσταση της υγείας του προέδρου. Ταυτόχρονα ωστόσο άρχισαν να προετοιμάζουν και τον κόσμο για το χειρότερο. “Την ώρα που προσευχόμαστε, θα πρέπει και να ετοιμαζόμαστε να μετατρέψουμε τη θλίψη και τον πόνο μας σε μια δύναμη που θα κινητοποιήσει το λαό”, δήλωσε ο Αριστόμπουλο Ιστούρις, στενός σύμμαχος του Τσάβες, σε μια συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του προέδρου.

Η κρατική τηλεόραση προβάλλει συνεχώς σποτάκια που υμνούν τον Τσάβες. Σε ένα από αυτά μάλιστα, μια γυναίκα, με δάκρυα στα μάτια, τον αποκάλεσε “δεύτερο Ιησού Χριστό”.

Διαβάστε

Διαψεύδουν το θάνατο Τσάβες: «Σταθερή η κατάστασή του»

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε