Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Επίσκεψη “αστραπή” στο Ισραήλ της κύπριας ΥΠΕΞ για το φυσικό αέριο – Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι τούρκοι

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Ισραήλ. Νέες προκλητικές δηλώσεις Έρογλου.

Επίσκεψη “αστραπή” στο Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα η ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ύστερα από πρόσκληση του ομόλογου της, Άβιγκτορ Λίμπερμαν. Στην ατζέντα, το ζήτημα του φυσικού αερίου και οι ερευνητικές γεωτρήσεις για εντοπισμό υδρογονανθράκων στα γειτνιάζοντα θαλάσσια οικόπεδα Κύπρου – Ισραήλ και οι κλιμακούμενες τουρκικές απειλές κατά του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου.
 
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου αναμένεται η επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες.
 
Με κύριο θέμα στην ατζέντα τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή πραγματοποιεί αύριο επίσκεψη στο Ισραήλ.
 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο των επαφών της η Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτή από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu καθώς και από τον Πρόεδρο της χώρας Shimon Perez.
 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η κ. Μαρκουλλή θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό της Avigdor Liberman σχετικά με διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
 
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Περαιτέρω, η κ. Μαρκουλλή θα ενημερώσει τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Κατά την παραμονή της στο Ισραήλ, η Υπουργός Εξωτερικών θα δώσει συνεντεύξεις σε τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
 
Την στιγμή που οι ολοήμερες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, και ο ίδιος ο Ντερβίς Έρογλου φαίνεται να ακολουθεί την τακτική Ερντογάν, προβαίνοντας συστηματικά σε προκλητικές δηλώσεις. Αυτή τη φορά δήλωσε ότι ο πιο σημαντικός λόγος που δεν μπορεί να επιτευχθεί μια λύση είναι η στάση της ε/κ πλευράς να γυρίσουμε στην προ του 1974 κατάσταση.
 
Οπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, μιλώντας κατά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Το κόστος της ελευθερίας στην Κύπρο», που αναφέρεται στην προ του ’74 κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Ερογλου είπε ότι η επιστροφή στις συνθήκες πριν από το 1974 δεν είναι δυνατή και αυτό το λέει συχνά στον Πρόεδρο Χριστόφια.
 
”Παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ υπέρ της τ/κ πλευράς, η ε/κ πλευρά επιμένει ακόμα στην επιστροφή των ε/κ περιουσιών που έμειναν στο βορρά, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό”, ανέφερε. Στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος, λέχθηκε ότι ”για να ξεπεράσετε μια αναταραχή δεν μπορεί να δημιουργήσετε μια άλλη”, και δεν μπορούν να παραγραφούν τα 35 χρόνια που πέρασαν, πρόσθεσε.
 
Ο κ. Ερογλου υποστήριξε και πάλι ότι η ε/κ πλευρά παίζει με το χρόνο και επανέλαβε την άποψή του για χρονοδιάγραμμα. ”Η ε/κ πλευρά προσπάθησε ακόμα να αναιρέσει κάποια από τα θέματα τα οποία είχε αποδεχθεί και αυτό αποτελεί εμπόδιο στη θέση μας ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα”. Πρέπει να τεθεί ένα όριο και να δούμε σε αυτό τί μπορεί να γίνει στο Κυπριακό, πρόσθεσε.
 
”Είτε αυτές οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε συμφωνία ή ο ΓΓ του ΟΗΕ βλέπει ότι δεν θα επιτευχθεί μια συμφωνία και καταλαβαίνει ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί με την αποστολή καλών υπηρεσιών του”, πρόσθεσε.
 
Ο Τ/κ ηγέτης επέκρινε την ΕΕ για το θέμα των λεγόμενων εμπάργκο ενώ έστειλε μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας στους Τ/κ.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε