Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Επιστρέφει στην Σ.Αραβία ο Αμπντάλα

REUTERS
Με παροχές προς τους Σαουδάραβες επιστρέφει στη χώρα του ο βασιλιάς Αμπντάλα…

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα μπιν Αμντούλ Αζίζ, ανακοίνωσε αυξημένα οφέλη και παροχές για τους υπηκόους του, κατά την επιστροφή του στη χώρα μετά από πολύμηνη παραμονή του στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους όπως ο ίδιος επικεφαλής σπίτι μετά από μήνες στο εξωτερικό να πάρει ιατρική περίθαλψη.
 
Όπως ανακοίνωσε, η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην παραχώρηση επιπλέον κονδυλίων για τη στέγαση, τις σπουδές στο εξωτερικό και την κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
 
Ο βασιλιάς Αμπντάλα βρισκόταν για τρεις μήνες στο εξωτερικό, διάστημα κατά το οποίο μαζικές διαμαρτυρίες έχουν αλλάξει το πολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής.
 
Στην ίδια τη Σαουδική Αραβία πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες διαδηλώσεις.
 
Οι δρόμοι στο Ριάντ έχουν διακοσμηθεί με τις εθνικές σημαίες για την επιστροφή του βασιλιά.
 
Ο 86χρονος Αμπντάλα έφυγε για τη Νέα Υόρκη στις 22 Νοεμβρίου και είχε δύο χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική του στήλη σε νοσοκομείο της αμερικανικής μεγαλούπολης.
 
Μετά από μια περίοδο ανάρρωσης στη Νέα Υόρκη, ο βασιλιάς Αμπντάλα μετέβη στο Μαρόκο στις 22 Ιανουαρίου για να συνεχίσει εκεί την αποθεραπεία του.
 
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Αλί, είχε γίνει ο πρώτος ηγέτης της περιοχής που πρέπει να εκδιωχθεί μετά από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων – και αυτός βρήκε καταφύγιο προς τη Σαουδική Αραβία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, θα καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.
 
«Ο βασιλιάς πυλώνας σταθερότητας»
 
Η κατάσταση της υγείας του βασιλιά Αμπντάλα έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κερδοσκοπίας, ιδίως δεδομένου ότι οι διάδοχοι του στο θρόνο είναι επίσης ηλικιωμένοι.
 
Ο ετεροθαλής αδελφός του διάδοχος Σουλτάν -που είναι κι αυτός στα ογδόντα του και είχε κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας- έχει αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας σε περίπτωση απουσίας του Αμπντάλα.
 
Πάντως, η επικείμενη επιστροφή του μονάρχη τυγχάνει θερμής υποδοχής από τα σαουδαραβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 
«Ο βασιλιάς είναι ο μόνος πυλώνας της σταθερότητας στην περιοχή τώρα», γράφει την Τετάρτη στο κύριο άρθρο της η αγγλόφωνη ημερήσια εφημερίδα «Arab News». «Αυτός είναι η διασφάλιση της ομαλής προόδου (…) στον αραβικό κόσμο στο σύνολό του», αναφέρει.
 
Η σαουδαραβική τηλεόραση ανέφερε ότι ο Εμίρης του Μπαχρέιν, Χαμάντ αναμένεται την Τετάρτη στο Ριάντ.
 
Τις τελευταίες ημέρες στο μικρό νησιωτικό Εμιράτο στα ανατολικά της σύνορα της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις και οι Αρχές του Μπαχρέιν επικρίθηκαν διεθνώς για τον τρόπο καταστολής τους.
 
 
Πηγή: BBC
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε