Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Επιτέλους λίγο φως! Όλα προμηνύουν συμφωνία στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

– Θα εγκριθεί νέο και ηπιότερο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης
– Πως Μέρκελ και Σαρκοζί υποχώρησαν από την σκληρή στάση τους
– Η ”λύση” στην ελληνική κρίση χρέους
Σε καταρχήν συμφωνία για το ”Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας” αναμένεται να καταλήξουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης στην αυριανή Σύνοδο των χωρών του Ευρώ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
 
Σύμφωνα με διαρροές από κοινοτικούς αξιωματούχους , το Σύμφωνο που αναμένεται να εγκρίνουν αύριο οι 17 Ευρωπαίοι ηγέτες θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, θα μετονομαστεί σε ”Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης” και θα είναι ηπιότερο από ότι είχαν προτείνει αρχικά Μέρκελ-Σαρκοζί.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το νέο Σύμφωνο θα ικανοποιεί ως προς την ουσία του τον Γαλλογερμανικό άξονα, όμως δεν θα προκαλέσει ”μπαιράκι” από τις υπόλοιπες χώρες αφού δεν θα περιλαμβάνει την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αύξησης των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.
 
Για την ”καυτή πατάτα” της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, το θέμα δηλαδή που ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ μας αφορά, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αύριο οι 17 Ευρωπαίοι ηγέτες με αγωνία θα αναφερθούν, με μία κοινή δήλωση, στην ανάγκη επίτευξης συνολικής λύσης που θα προετοιμάσει ”τεχνικά” το Συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, για να δοθεί δηλαδή ο χρόνος σε όσους ηγέτες χρειάζεται να προλειάνουν την κοινή γνώμη στη χώρα τους.
 
Αμέσως μετά, και αφού, σύμφωνα με αισιόδοξα σενάρια, η Ελλάδα θα έχει κατοχυρώσει την επιμήκυνση και τη μείωση στα επιτόκια, πάμε για τη μεγάλη ”ζαριά” της συνολικής λύσης χρέους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου.
 
Σε αυτό το μήκος κύματος εντάσσεται η επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπου τονίζεται : ”Εύχομαι να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου”.
 
Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, που είναι η η τρίτη στην ιστορία του ευρώ, θα ξεκινήσει στις 18.00 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες και υπενθυμίζεται με νόημα πως θα παραστεί ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Διαβάστε επίσης :Να μπει “φρένο” στις… όποιες Moody’s ζητάει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Διαβάστε επίσης :Ετοιμες για χρεοκοπία Ελλάδα και Ιρλανδία – Η κα “Δεν πληρώνω” πρωθυπουργός της Σλοβακίας μας ράβει κοστούμι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε