Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Επίθεση Φίσερ στη Μέρκελ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Η Άγκελα Μέρκελ και η Γερμανία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ε.Ε.» είναι ο τίτλος που φέρει άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ στην εβλετική εφημερίδα Le Temps.

Ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επικρίνει έντονα τη στάση της Μέρκελ στην ελληνική κρίση και το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης που αποφασίστηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και είναι προϊόν γαλλογερμανικού συμβιβασμού.

Η ευρωπαϊκή αντιπαράθεση, την οποία προκάλεσε η Άγκελα Μέρκελ, άλλαξε την Ε.Ε. για πάντα, υποστηρίζει ο Γιόσκα Φίσερ και σημειώνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, θα μπορούσε να προβλεφθεί χωρίς τις πολιτικές συγκρούσεις που προηγήθηκαν και έκαναν την επίτευξη της συμφωνίας τόσο δύσκολη.

Η Γερμανία, τονίζει, θα πρέπει να λειτουργεί, λόγω του μεγέθους και της ιστορίας της, ως η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εάν δεν δώσει ένα χαρακτήρα ευρωπαϊκό στα εθνικά της συμφέροντα, το αποτέλεσμα θα είναι η επανεθνικοποίηση της Ε.Ε. και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως, σημειώνει ο κ. Φίσερ, θα οδηγήσει σε μια συνομοσπονδία κρατών, που θα κυριαρχείται από συγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα, σε μια αδύναμη Ε.Ε., ιδίως τώρα που καλείται να αντιμετωπίσει νέους παίκτες και νέες προκλήσεις παγκοσμίως.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε