Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Επίθεση ΗΠΑ στο Αφγανιστάν: Διαψεύδουν οι τζιχαντιστές το πλήγμα στη βάση τους – Η στιγμή του βομβαρδισμού

Επίθεση ΗΠΑ στο Αφγανιστάν: Διαψεύδουν οι τζιχαντιστές το πλήγμα στη βάση τους – Η στιγμή του βομβαρδισμού

Μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό βάσης τζιχαντιστών στην περιοχή Achin από τις ΗΠΑ, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανήρτησαν στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter το συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης.

Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του στο Amaq, το πρακτορείο μέσω του οποίου κάνει την προπαγάνδα του, έσπεσε να διαψεύσει το πλήγμα στη βάση του, τονίζοντας πως δεν υπήρχαν ούτε νεκροί, ούτε τραυματίες.

 

 

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν έκανε λόγο για 36 νεκρούς μαχητές του ISIS.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

 

Αυτός ήταν ο στόχος

 

Οι θέσεις του ISIS που επλήγησαν από την συγκεκριμένη βόμβα, είναι στην περιοχή Achin της επαρχίας Nangarhar. Ένα αραιοκατοικημένο σημείο, όπου 600 έως 800 τζιχαντιστές θεωρείται πως είχαν βρει καταφύγιο και οργάνωναν τις “επιχειρήσεις” τους, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, κάτοικοι κοντινών περιοχών δήλωσαν στο CNN πως περισσότερες από 3.000 οικογένειες εγκατέλειψαν την συγκεκριμένη περιοχή τον τελευταίο χρόνο, αφότου δηλαδή οι τζιχαντιστές αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο σημείο. Ένας άνδρας που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, φοβούμενος όπως είναι λογικό για πιθανά αντίποινα των τζιχαντιστών, δήλωσε πως πλέον δεν υπάρχουν πολίτες στην περιοχή, η οποία ελέγχεται αποκλειστικά από τους μαχητές του ISIS.

Η περιοχή που αποτέλεσε τον στόχο της πανίσχυρης βόμβας βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και πρόκειται για ένα βραχώδες τοπίο γεμάτο σπηλιές και “αμυντικά” τούνελ, κάτι που κάνει εύκολο το να αμυνθείς, αλλά δύσκολο το να επιτεθείς, σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του CNN, Nic Robertson, ο οποίος έχει μεταφέρει ρεπορτάζ στο παρελθόν από το Αφγανιστάν.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη το σημείο

Φωτογραφία από cnn.com

Ποια είναι η “Μητέρα όλων των βομβών”

Η ρίψη της βόμβας έγινε χθες, Μεγάλη Πέμπτη, 13.04.3017, από αεροσκάφος MC-130 και είχε ως στόχο σπηλιές που μένουν τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η “μητέρα όλων των βομβών” (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130.

Δείτε στο βίντεο τον αμερικανικό στρατό να “δοκιμάζει” την “μητέρα των βομβών” το 2003


Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Όπως προαναφέραμε, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε υπερήφανος για τον αμερικανικό στρατό, τονίζοντας πως πρόκειται για μία ακόμη πετυχημένη επιχείρηση. Σε ερώτηση για το αν ήταν εκείνος ο οποίος έδωσε την εντολή για την επίθεση, ο Τραμπ τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στον στρατό και πως έχει εξουσιοδοτήσει αξιωματικούς του στρατού ώστε να ενεργούν ανεξάρτητα, όταν κρίνουν πως πρέπει.

Με πληροφορίες από SkyNews

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε