Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Επίθεση Μέρκελ σε Σρέντερ για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ

ΦΩΤΟ REUTERS

Λίγη ώρα μετά τα πυρά του Γιώργου Παπανδρέου προς τη Γερμανία, η Άγκελα Μέρκελ θα έβαλε με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ γιατί επέτρεψε την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Από το βήμα του συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στην Καρλσρούη, η Γερμανίδα καγκελάριος κατηγόρησε τον σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησή του, Χάνς Άϊχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Το SPD έδρασε επιπόλαια», είπε η Μέρκελ.

«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άϊχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ήταν μια πολιτική απόφαση. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα «άγκυρα» χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη. Είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα, είπε η Μέρκελ όπως μετέδωσε το Reuters.

Και όλα αυτά ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να συμφωνήσει στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι αναταράξεις στην αγορά χρήματος και να αναχαιτισθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης. «Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη προς τους συνέδρους του CDU.

Οι προσπάθειες του Βερολίνου να επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές κρίσεις, μέσω της ανάληψης από τον ιδιωτικό τομέα μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης, έχει προκαλέσει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού στην Ευρώπη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε