Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Επιτροπή του ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση στο στολίσκο

ΦΩΤΟ REUTERS

Ομάδα διεθνών ειδικών διόρισε ο ΟΗΕ προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης στο “Στόλο της Ελευθερίας” με αποτέλεσμα το θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών.

Την ομάδα που διόρισε το συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απαρτίζουν τρεις ανεξάρτητοι ειδικοί, ο Σερ Ντέσμοντ ντε Σίλβα από τη Βρετανία, ο Καρλ Χάντσον-Φίλιπς από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και η Μέρι Σάνθι Ντέριαμ από τη Μαλαισία.

Την ίδια ώρα, δυο Ισπανοί ακτιβιστές που βρίσκονταν στο διεθνή στολίσκο έκαναν μήνυση κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Μανουέλ Ταπιάλ και η Λάουρα Αράου κατέθεσαν μήνυση στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά έξι μελών του υπουργικού του συμβουλίου και κατά ενός ανώτερου αξιωματικού του ισραηλινού στρατού.

Ο Ταπιάλ δήλωσε μάλιστα ότι η ανθρωπιστική του οργάνωση θα στείλει δύο πλοία με ισπανική σημαία στη Γάζα, σε μία προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Το Ισραήλ τώρα, αποφάσισε να δώσει πίσω στην Τουρκία τα τρία πλοία της που είχε κατάσχει στις 31η Μαΐου. Η απόφαση, που ελήφθη από τους επτά ισραηλινούς υπουργούς του συμβουλίου ασφαλείας, κοινοποιήθηκε στις τουρκικές αρχές από τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα και αναμένεται να υλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε