Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Επιβαρυντικά για το περιβάλλον, τα ορυκτά καύσιμα και οι διατροφικές συνήθειες…

Επιβαρυντικά για το περιβάλλον, τα ορυκτά καύσιμα και οι διατροφικές συνήθειες…

Τα ορυκτά καύσιμα και οι σημερινές διατροφικές συνήθειες, είναι οι πιο επιβαρυντικοί παράγοντες στο περιβάλλον…

Τα καύσιμα τα οποία χρησιμοποιεί ο πληθυσμός του πλανήτη και οι σημερινές διατροφικές συνήθειες θα ορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, το κατά πόσον ο 21ος αιώνας θα είναι όλο και πιο βιώσιμος ή θα αποδειχθεί αδιέξοδο για δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Επιτροπή για τη Βιώσιμη Διαχείριση Πόρων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 5 Ιουνίου.

Στην 149 σελίδων έκθεση, με τίτλο «Περιβαλλοντικός αντίκτυπος της Κατανάλωσης και Παραγωγής: προτεραιότητας σε προϊόντα και υλικά», υποστηρίζεται ότι η επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας μπορεί να ξεκινήσει με δραματικές βελτιώσεις στις συνήθειες των νοικοκυριών στη χρήση ενέργειας και κατανάλωση τροφής, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, των οικιακών συσκευών και του τρόπου μετακίνησης. Απευθύνεται, παράλληλα έκκληση για σημαντική αλλαγή του διαιτολογίου, με απομάκρυνση από τις ζωικές πρωτεΐνες προς τρόφιμα τα οποία βασίζονται περισσότερο σε λαχανικά, για να περιοριστούν οι πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον.

«Η Επιτροπή κατέληξε ότι η ενέργεια, με τη μορφή των ορυκτών καυσίμων και η γεωργία, ειδικά η εκτροφή ζώων για κρέας και γαλακτοκομικά έχουν δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο στους ανθρώπους και στα συστήματα υποστήριξης ζωής στον πλανήτη», τόνισε ο διαχειριστικός διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) Άχιμ Στάινερ. 

Από την πλευρά του, ο ένας εκ των δύο προέδρων της Επιτροπής Ερνστ φον Βαϊτσέκερ υπογράμμισε ότι «στην περίπτωση του διοξειδίου του άνθρακα, ένας διπλασιασμός του πλούτου οδηγεί, τυπικά, σε αύξηση κατά 60% με 80% των περιβαλλοντικών πιέσεων και στην περίπτωση των αναδυόμενων οικονομιών το ποσοστό αυτό είναι πολλές φορές μεγαλύτερο. Στην περίπτωση της τροφής, ο αυξανόμενος πλούτος πυροδοτεί μετατόπιση του διαιτολογίου προς το κρέας και τα ζώα που εκτρέφονται για γαλακτοκομικά καταναλώνουν σήμερα μεγάλο μέρος των καλλιεργειών».

Στην έκθεση δίνονται προτεραιότητες για τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προσπάθειες και αυτές είναι:

– τα αγροτικά προϊόντα, ιδιαίτερα τα κτηνοτροφικά. Σημειώνεται ότι στην αγροτική παραγωγή αναλογεί το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού και το 38% της συνολικής χρήσης γης. Επίσης, στην παραγωγή τροφίμων αντιστοιχεί το 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 60% της συνολικής ρύπανσης με φώσφορο και άζωτο καθώς και το 30% της τοξικής μόλυνσης στην Ευρώπη.

– οι χρήστες ορυκτών καυσίμων, ειδικά οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και οι λοιπές βιομηχανίες έντασης ενέργειας, η οικιακή θέρμανση και οι μεταφορές. Η εκμετάλλευση εναλλακτικών ορυκτών καυσίμων, όπως οι πετρελαιώδεις άμμοι, συνιστά, δυνητικά, μεγαλύτερη πηγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

– τα υλικά, ιδιαίτερα τα πλαστικά, ο σίδηρος, το ατσάλι και το αλουμίνιο, των οποίων η χρήση αυξάνει.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι μια αύξηση 50% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2050 θα αντισταθμίσει τα όποια κέρδη σε αποδοτικότητα επιτευχθούν μέσω της μείωσης των επιπτώσεων από τη γεωργία. Κατά συνέπεια, «μια ουσιαστική μείωση των επιπτώσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνον με μια ουσιαστική παγκόσμια αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, απομακρυνόμενοι από το κρέας και τα γαλακτοκομικά”, καταλήγει η έκθεση.

«Η έκθεση αυτή δίνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλη συγκυρία από τη σημερινή για μια αλλαγή προς μια οικονομία αποδοτικών πόρων», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για το περιβάλλον Γιάνες Ποτότσνικ.

«Την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, εκφράζουμε την ελπίδα ότι οι άνθρωποι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη συνείδηση του κόσμου πίσω από τα προϊόντα που αγοράζουμε και των επιπτώσεων τους, συχνά στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Ο στόχος μας είναι να πληροφορήσουμε τις επιχειρήσεις, τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και τους καταναλωτές για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης. Η καλύτερη πληροφόρηση είναι το σημείο εκκίνησης των προσπαθειών για τον περιορισμό των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα, το κλίμα και τη μόλυνση, με έναν ευφυή, στοχευμένο τρόπο», υπογράμμισε η αναπληρώτρια διαχειριστική διευθύντρια της UNEP Άντζελα Κρόπερ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε