Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Επιχείρηση… Λε Πεν! – Ολαντ και Σαρκοζί «γλυκοκοιτάζουν»… άκρα δεξιά!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η πραγματική «μάχη» ανάμεσα στον Φρανσουά Ολαντ και τον Νικολά Σαρκοζί για την προεδρία της Γαλλίας, τώρα αρχίζει. Και στη μέση, βρίσκονται κυρίως όσοι ψήφισαν τη Μαρίν Λε Πεν.

Ο Ολάντ, νικητής του πρώτου γύρου, βγαίνει ενισχυμένος. Ξέρει πως έχει την υποστήριξη της αριστεράς και των οικολόγων, δεν είναι όμως διατεθειμένος, όπως γράφει η Monde «να αφήσει τους ψηφοφόρους της Λε Πεν στον Σαρκοζί». Ούτε όμως ο νυν πρόεδρος θέλει να αφήσει τους υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου να μετακινηθούν… στ’ αριστερά.

Οι κεντρώοι και οι ψηφοφόροι της άκρας δεξιάς κρατούν, για πολλούς, τα κλειδιά της νίκης των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών ξεκινά το δεύτερο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας από τη Βρετάνη, με πρώτο μέλημα να συσπειρώσει την αριστερά, αλλά και να πάρει μαζί του, τους ψηφοφόρους της Λε Πεν που δε… θέλουν ούτε να βλέπουν τον Σαρκοζί.
Από πιο δύσκολη θέση ξεκινά αναμφίβολα ο Γάλλος πρόεδρος. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Τουρ. Πρώτος στόχος είναι οι ψηφοφόροι του κέντρου και της άκρας δεξιάς και από εκεί και πέρα, όσοι πιστοί…

«Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση στην ψήφο υπέρ του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου» ξεκαθάρισε μια μέρα μετά τον πρώτο γύρο ο Νικολά Σαρκοζί. «Πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο των εκλογέων, το καθήκον μας είναι να την ακούσουμε. Υπάρχει αυτή η ψήφος της κρίσης που διπλασιάστηκε από τη μια εκλογή στην άλλη, σ’ αυτή την ψήφο της κρίσης είναι που πρέπει να δώσουμε μια απάντηση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους από το αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Και κάλεσε, για άλλη μια φορά, τον Φρανσουά Ολαντ να αποδεχτεί να γίνουν τρία τηλεοπτικά debate. «Τώρα το ζήτημα είναι να συζητήσουμε ενώπιον των Γάλλων, το ένα σχέδιο κόντρα στο άλλο, η μια προσωπικότητα κόντρα στην άλλη, η μια πείρα κόντρα στην άλλη. Οι Γάλλοι έχουν το δικαίωμα να ξέρουν, ο κ. Ολάντ δεν πρέπει να δραπετεύσει», δήλωσε. Μόνο που ο Ολαντ έχει ήδη αρνηθεί. Γιατί ξέρει, ότι επικοινωνιακά, δε μπορεί να «χτυπήσει» τον Σαρκοζί.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο κεντρώος υποψήφιος, Φρανσουά Μπαϊρού. Τα παζάρια τώρα ξεκινούν. Ο Μπαϊρού άλλωστε, το είπε ξεκάθαρα: θα απευθύνει τις ερωτήσεις του στους δύο υποψήφιους και θα καθορίσει τη στάση του ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβει. Όποιος του δώσει περισσότερα, θα τον στηρίξει δηλαδή.

Κατά τη Figaro, το δικό της ρόλο θα παίξει και η αποχή. Και εκτιμά ότι θα δώσει ώθηση στον σοσιαλιστή υποψήφιο.

«Η έξοδος από τις οικονομικές, κοινωνικές και ηθικές κρίσεις εκ των άνω, ανακαλύπτοντας ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας, αντί της αναβίωσης του μύθου μίας Γαλλίας που δεν θα ζει παρά μέσα από την ιστορία της , αναμασώντας το παρελθόν της, ορθώνοντας και πάλι τα σύνορά της», είναι, σύμφωνα με το κύριο άρθρο της Liberation, η επιλογή που τίθεται στους Γάλλους ψηφοφόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σαρώνουν ΟΛΑ-ντ οι σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις – Η Λε Πεν θα “τρομάξει” τους Γάλλους; – Οι δυο εβδομάδες που θα κρίνουν το μέλλον του Σαρκοζί

Μαρίν Λε Πεν: Η κόρη ξεπέρασε τον μπαμπά της

Η Μέρκελ ανησυχεί για τα ποσοστά της Λε Πεν!

Θριαμβευτής ο Ολάντ – Κέρδισε με διάφορα κι έσπασε την ψυχολογία και την τελευταία ελπίδα του Σαρκοζί – Στοίχημα τώρα η νέα κατάσταση στην Ευρώπη

Ποιος είναι ο Φ. Ολάντ; – Το σύντομο “πορτρέτο” του

Το σύντομο “πορτρέτο” του Ν. Σαρκοζί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε