Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Επιχείρηση της αστυνομίας για απομάκρυνση διαδηλωτών σε πάρκο της Ν.Υόρκης – Βίντεο

Εκατοντάδες αστυνομικοί επενέβησαν σήμερα το πρωί για να εκκενώσουν τον καταυλισμό του κινήματος “Καταλάβατε την Γουόλ Στριτ” (Occupy Wall Street) στη Νέα Υόρκη και οι σκηνές στο πάρκο Ζουκότι απομακρύνθηκαν.

Η πρόσβαση στην πλατεία Ζουκότι απαγορεύθηκε, η περιοχή αποκλείσθηκε και η πλατεία “οχυρώθηκε” με μεταλλικά φράγματα.

    Η αστυνομία μετέδωσε επανειλημμένα από μεγάφωνο ένα ηχογραφημένο μήνυμα που καλούσε τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τις σκηνές τους και όλο το υλικό τους.

    “Πρέπει να απομακρυνθούν όλα αμέσως. Αν αρνηθείτε να απομακρύνετε τις σκηνές σας και να φύγετε, θα συλληφθείτε. Μόλις απομακρυνθούν όλα, θα μπορέσετε να επιστρέψετε”, έλεγε το μήνυμα.

    Γύρω στις 4 το πρωί (11:00 ώρα Ελλάδας), οι περισσότεροι διαδηλωτές είχαν εγκαταλείψει την πλατεία και οι εγκαταστάσεις είχαν αφαιρεθεί. Δεν απέμενε παρά μια μικρή ομάδα, στο κέντρο της πλατείας, περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Μία διαδηλώτρια, εμφανώς ταλαιπωρημένη, κουνούσε μια αμερικανική σημαία.

    “Σχηματίσαμε μια ανθρώπινη αλυσίδα, όμως δεν θέλουμε βία”, εξήγησε η 22χρονη Μάια Κόστα αφού εγκατέλειψε την πλατεία. “Όμως ορισμένοι θέλουν να συλληφθούν”, πρόσθεσε. “Το πράγμα μόλις αρχίζει. Θα βρεθούμε ξανά στην πλατεία Φόλεϊ”, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, συνέχισε.

    Οι αστυνομικοί, βοηθούμενοι από εργάτες του δήμου με πράσινες στολές, διέλυσαν εντελώς τον καταυλισμό και τις εγκαταστάσεις των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει στο σημείο αυτό από τις 17 Σεπτεμβρίου.

    Περίπου δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε κλούβα της αστυνομίας.

    Δύο δρόμους μακρύτερα από την πλατεία, πίσω από οδοφράγματα και μια σημαντική αστυνομική δύναμη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν συνθήματα εναντίον του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    Στην αρχή της αστυνομικής επιχείρησης, ο Μπλούμπεργκ είχε εκδώσει μια σύντομη ανακοίνωση ζητώντας από τους διαδηλωτές να εκκενώσουν την πλατεία.

    “Οι καταληψίες του πάρκου Ζουκότι πρέπει να φύγουν προσωρινά και να απομακρύνουν τις σκηνές και τα στρώματα. Θα μπορέσουν να επιστρέψουν μόλις καθαριστεί το πάρκο”, διευκρίνισε ο δήμαρχος.

    “Είμαστε το 99%”, “Αστυνομία προστάτεψε το 99%”, “Ο κόσμος κοιτάζει”, φώναζαν οι διαδηλωτές.

    Η ένταση ήταν αυξημένη, ενώ δεκάδες δημοτικοί υπάλληλοι πετούσαν σε κάδους απορριμμάτων τις σκηνές, υπνόσακους και άλλα αντικείμενα που ανήκαν στους διαδηλωτές. Πολλά απορριμματοφόρα ήταν επίσης παρόντα στην πλατεία.

    Από τις 17 Σεπτεμβρίου, αυτοί που ξεκίνησαν το κίνημα κατά της Ουόλ Στριτ, το οποίο διαδόθηκε στη συνέχεια σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις, είχαν εγκαταστήσει στην πλατεία ένα πραγματικό χωριό από σκηνές. Είχαν στήσει το μαγειρείο τους, βιβλιοθήκη, ιατρείο, ακόμη και ένα κέντρο διανομής ζεστών ρούχων.

    Η αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη στη Νέα Υόρκη έπειτα από αυτές πραγματοποιήθηκαν σε άλλους παρόμοιους καταυλισμούς στις ΗΠΑ, ανάμεσα στους οποίους αυτός του Όκλαντ τη Δευτέρα στην Καλιφόρνια.

    Βορειότερα, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, η αστυνομία απομάκρυνε επίσης την Κυριακή περίπου πενήντα διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει σε δύο πάρκα της πόλης.

    Οι διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι καταγγέλλουν την υπερβολικά μεγάλη εξουσία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τις ανισότητες, προέβλεπαν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη διαμαρτυρία την Πέμπτη που το κίνημα κλείνει δύο μήνες.

    Είχαν μάλιστα προβλέψει να καταλάβουν το Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον καταυλισμό τους.

 
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε