Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εποχή Ολάντ στη Γαλλία – Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Όλοι οι Γάλλοι θα ζουν μαζί χωρίς διακρίσεις, γύρω από τις ίδιες αξίες, αυτές της Δημοκρατίας» είπε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την ορκωμοσία του. Liberté, égalité, fraternité…

Μόλις 3 λεπτά άργησε ο Φρανσουά Ολάντ στο… τελευταίο ραντεβού του με τον Νικολά Σαρκοζί! 11:03 (ωρα Ελλάδας) έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο νέος πρόεδρος για να ορκιστεί και να παραλάβει τα… κλειδιά του κράτους! Ο Νικολά τον περίμενε στην είσοδο για να τον συνοδεύει στα ενδότερα του νέου του σπιτιού.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να “ανορθώσει τη Γαλλία με δικαιοσύνη” και να “ανοίξει ένα νέο δρόμο στην Ευρώπη”, όπως δήλωσε στην ομιλία της ορκωμοσίας του.

“Απευθύνω στους Γάλλους ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Είμαστε μια μεγάλη χώρα που ήξερε ανέκαθεν να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις”, πρόσθεσε ο Ολάντ, υποσχόμενος ότι υπό την προεδρία του «όλοι οι Γάλλοι θα ζουν μαζί χωρίς διακρίσεις, γύρω από τις ίδιες αξίες, αυτές της Δημοκρατίας».

Ο Ολάντ δήλωσε ακόμη πως θα καλέσει τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας του να υποστηρίξουν ένα σύμφωνο που θα συνδυάζει τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος και οικονομικά κίνητρα.

“Θα προτείνω στους ευρωπαίους εταίρους μου ένα σύμφωνο που συνδέει την απαραίτητη μείωση του ελλείμματος με την αναγκαία τόνωση της οικονομίας”, είπε.

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο έβδομος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας και για τα επόμενα πέντε χρόνια θα κρατά στα χέρια του το τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίας της ευρωζώνης. Είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος που περνά το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, από την ημέρα δηλαδή που ο Φρανσουά Μιτεράν παρέδωσε την εξουσία στον Ζακ Σιράκ.

Συνοδεία αστυνομικών και... φωτογράφων, ο Φρανσουά Ολάντ φτάνει στο Μέγαρο των Ηλυσίων
Η στιγμή της άφιξης του Φρανσουά Ολάντ και της συντρόφου του


Ο Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε τον Ολάντ στα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων και τον οδήγησε στο εσωτερικό του κτιρίου για να του παραδώσει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα και άλλους απόρρητους φακέλους πριν από τη σύντομη τελετή της ορκωμοσίας την οποία παρακολούθησαν περίπου 400 προσκεκλημένοι.

Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας και πριν αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας, περίπου στις 11:56 το ζεύγος Ολάντ-Τριερβελέρ, το νέο προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας ξεπροβόδισε τον Νικολά Σαρκοζί και τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι. Ο πρώην πια πρόεδρος της Γαλλίας άφησε το Μέγαρο των Ηλυσίων καταχειροκροτούμενος.


Adieu...


Η Μαρτίν Ομπρί, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και υποψήφια πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε μία λιτή τελετή ανάληψης των εξουσιών που θα σηματοδοτήσει μία πενταετία που ανοίγει εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.
Η πρώην και η επόμενη... Πρώτη Κυρία της Γαλλίας
Στην πρωτη σημαντική στιγμή της προεδρίας του είχε στο πλευρό του τη σύντροφό του, Βαλερί Τριερβελέρ, αλλά όχι και τα τέσσερα παιδιά του (από την 30χρονη σχέση του με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ). Άλλη μια διαφορά με τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί, που το 2007 είχε επιλέξει να ορκιστεί παρουσία σύσσωμης της οικογένειάς του.
Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Λιονέλ Ζοσπέν
Ο νέος πρόεδρος, αφού υπό τον ήχο της “Μασσαλιώτιδας”, του εθνικού ύμνου της Γαλλίας, επιθεώρησε τους επίλεκτους του γαλλικού στρατού, στον κήπο του προεδρικού Μεγάρου, στη συνέχεια, σύμφωνα με την παράδοση, αναχώρησε με την  ανοικτή Citroen για να κάνει τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου όπου άναψε τη φλόγα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.


Αμέσως μετά θα πάει στο Βερολίνο για να συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ, στο πρώτο κρίσιμο bras de fer της προεδρικής του θητείας.
Την Παρασκευή στο πλαίσιο της Συνόδου της G8 στην Ουάσινγκτον, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

21 κανονιοβολισμοί για τον Φρανσουά – Σήμερα ορκίζεται ο Ολάντ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε