Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Έραψαν τα στόματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Έραψαν τα στόματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας

640 τρόφιμοι σε φυλακή του Κιργιστάν πήραν σύρμα κι έραψαν τα χείλη τους για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησής τους.

Περισσότεροι από 3.000 κρατούμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει απεργία πείνας. Ονόμασαν την κινητοποίησή τους «Αν είσαι με τον λαό, ράψε το στόμα! Αν είσαι με το μέλλον, ράψε το στόμα!».

“Διαμαρτύρονται ότι υφίστανται κακομεταχείριση από τους δεσμοφύλακες και ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και ζητούν καλύτερες υλικές συνθήκες”, δήλωσε ο συνήγορος του πολίτη του Κιργιστάν Τουρσουνμπέκ Ακούν.

Οι αρχές του Κιργιστάν δήλωσαν από την πλευρά τους ότι η εξέγερση των κρατουμένων ενορχηστρώθηκε από το οργανωμένο έγκλημα μετά την έναρξη στις 16 Ιανουαρίου μιας “επιχείρησης καθαρά χέρια” στις φυλακές του Κιργιστάν, έπειτα από το φόνο ενός αρχηγού της μαφίας.

Η εξέγερση των κρατουμένων άρχισε, σύμφωνα με τις σωφρονιστικές υπηρεσίες, μετά το φόνο ενός αρχηγού της μαφίας στη φυλακή, αναμφίβολα με εντολή κάποιου από τους υπαρχηγούς του. Τότε, οι σωφρονιστικές υπηρεσίες έβαλαν τέλος στα προνόμια που είχαν οι μαφιόζοι κρατούμενοι.

Από το 2005, οι φυλακές της χώρας γίνονται τακτικά θέατρο εξεγέρσεων, απεργιών πείνας και πράξεων αυτοακρωτηριασμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε