Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Έρευνα για κατάχρηση δημοσίου χρήματος κατά της Λαγκάρντ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δεκτή έγινε η πρόταση του εισαγγελέα και η Κριστίν Λαγκάρντ, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, θα βρεθεί στο μικροσκόπιο δικαστικής έρευνας.

Καταχράστηκε ή όχι την εξουσία της το 2008, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τότε, για να δοθεί αποζημίωση 285 εκατομμυρίων ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί; Μήπως καταχράστηκε και δημόσιο χρήμα; Όλα αυτά θα ερευνηθούν και η Κριστίν Λαγκάρντ (μαζί της και όλο το ΔΝΤ που έχει… ξαναζήσει την ιστορία ο επικεφαλής του να έχει μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη) μόνο ήσυχη δε μπορεί να κοιμάται!

Ο Γάλλος επιχειρηματίας και προσωπικός φίλος του Νικολά Σαρκοζί, κατηγόρησε την τράπεζα Le Credit Lyonnais (LCL) ότι τον εξαπάτησε στην διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε. Το γαλλικό δημόσιο, με παρέμβαση της Λαγκάρντ, αποζημίωσε τον Ταπί με 285 εκατομμύρια ευρώ.

Ο εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι οι έρευνες θα επικεντρωθούν στις κατηγορίες ότι ενέχεται σε κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Η απόφαση για έρευνα κατά της Κριστίν Λαγκάρντ δε θα την επηρεάσει σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων της στο Ταμείο, δήλωσε ένας από τους δικηγόρους της.

«Η διαδικασία αυτή δεν έρχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε διένεξη με τα σημερινά καθήκοντα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ», ανέφερε ο δικηγόρος Ιβ Ρεπικέ.

Η Γαλλίδα πρώην υπουργός, ανέλαβε πριν από μερικές εβδομάδες την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαδεχόμενη τον συμπατριώτη και φίλο της, Ντομινίκ Στρος Καν, που παραιτήθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου με την απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας.

Είναι δεδομένο πως η Λαγκάρντ, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έρχεται σε δύσκολη θέση. Επισήμως, πάντως, το Δ.Σ. του ΔΝΤ στηρίζει πλήρως τη γενική διευθύντριά του.

«Το διοικητικό συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι θα μπορεί να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της ως γενική διευθύντρια» ανέφερε ανακοίνωση του ΔΝΤ, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη Γαλλίδα επικεφαλής του.

«Το διοικητικό συμβούλιο, προτού επιλέξει το νέο γενικό διευθυντή συζήτησε για την υπόθεση στην Γαλλία. Δε θα ήταν σωστό για το ίδιο να σχολιάσει μία υπόθεση που βρίσκεται τώρα στα χέρια της γαλλικής δικαιοσύνης» προσθέτει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγή που σχετίζεται με το ΔΝΤ, η Λαγκάρντ βρίσκεται τώρα και μέχρι τα μέσα Αυγούστου σε διακοπές, όπως και το διοικητικό συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ημέρα της κρίσης για την Κριστίν Λαγκάρντ – Αύριο η απόφαση για το σκάνδαλο Ταπί

Ο τεράστιος μισθός της Λαγκάρντ ως επικεφαλής στο ΔΝΤ

Η Λαγκάρντ νέο «αφεντικό» στο ΔΝΤ – Τι είπε για την Ελλάδα

Οι «προγραμματικές δηλώσεις» Λαγκάρντ με άρωμα Ελλάδας

Βάζουν στο… μικροσκόπιο συνεργάτες της Λαγκάρντ

Τα μπάνια της… Λαγκάρντ – Ξέγνοιαστες διακοπές της υποψήφιας διαδόχου του Στρος Καν

Αντιμέτωπη και η Λαγκάρντ με τη δικαιοσύνη

Η Ευρώπη θέλει Λαγκάρντ, οι υπόλοιποι; – Φουντώνει η μάχη της διαδοχής στο ΔΝΤ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε