Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ερευνητής σχεδίασε ένα “ιδιαίτερα φθηνό” βιονικό πόδι

 Ένας ερευνητής στο Τορόντο σχεδίασε ένα βιονικό γόνατο το οποίο δήλωσε πως ελπίζει ότι θα βελτιώσει τις ζωές των ακρωτηριασμένων ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το σχέδιο αυτό του Γιαν Άντρισεκ είναι φθηνότερο και απλούστερο από τα ως σήμερα χρησιμοποιούμενα προσθετικά μέλη κι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί σε υγρά και αμμώδη κλίματα, όπως σημειώνει το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC News.

Ο Άντρισεκ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι το νέο προσθετικό μέλος που έχει σχεδιάσει θα επιτρέψει στους ακρωτηριασμένους ανθρώπους που θα το αποκτήσουν «να κάνουν σχεδόν ό,τι θέλουν», εάν «η αποκατάσταση γίνει σωστά».

Ο ερευνητής του Holland Bloorview Kids Rehabilitation Centre αναμένει ότι το προσθετικό μέλος –γόνατο και πόδι– θα κοστίζει περίπου 200 δολάρια. Η συνηθισμένη τιμή των προσθετικών μελών ανέρχεται σε χιλιάδες δολάρια.

Ο Άντρισεκ εργάζεται στο σχέδιο αυτό επί έξι χρόνια. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, του δόθηκε επιχορήγηση από το Grand Challenges Canada ώστε το βιονικό αυτό μέλος να είναι διαθέσιμο στον Καναδά και σε αναπτυσσόμενες χώρες σε περίπου πέντε χρόνια.

Ο ερευνητής είπε ότι θέλει να δοθεί στα ακρωτηριασμένα παιδιά αλλά και στους ενήλικους στον αναπτυσσόμενο κόσμο η δυνατότητα να βαδίσουν ξανά, προσθέτει το CBC News.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε