Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εριξαν ζεόλιθο στη θάλασσα για να απορροφήσει τη ραδιενέργεια

Εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα προσπαθούν να μειώσουν τη ραδιενεργή μόλυνση στα ύδατα ανοικτά του παραθαλάσσιου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji Press σήμερα.

Οι εργάτες απέθεσαν περίπου 300 κιλά ζεόλιθο – ένα ορυκτό που οι αρχές ελπίζουν ότι θα απορροφήσει ραδιενέργεια από το νερό το οποίο αντλείται από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου και καταλήγει στη θάλασσα -, στον Ειρηνικό Ωκεανό, λίγο πιο πέρα από μια αντλία που βγαίνει από τον αντιδραστήρα 1.

Υπάρχει αρκετή ακόμα ποσότητα του συγκεκριμένου ορυκτού για χρήση μέσα στο σαββατοκύριακο.

Η εταιρία που λειτουργεί το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, η Tokyo Electric Power Co (Tepco), μελετά πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος στην μείωση της ραδιενεργής μόλυνσης στα νερά του ωκεανού.

Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική η μέθοδος, ζεόλιθος ενδέχεται να τοποθετηθεί και μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς είναι γεμάτα νερό μολυσμένο με πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Μετασεισμοί μέχρι σήμερα

Σήμερα είχαμε ακόμη μία σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί βορείως του Τόκιο, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Το επίκεντρο της δόνησης, η οποία σημειώθηκε στις 05.19 ώρα Ελλάδος, εντοπίζεται στα νότια της κεντρικής επαρχίας Τοσίτζι, σε απόσταση 83 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας. Το εστιακό κέντρο του σεισμού υπολογίζεται σε βάθος 20 χλμ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας το εκτιμά στα 70 χλμ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για θύματα ή ζημιές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε