Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ερντογάν: Δεν αναστέλλονται στα σχέδια για τους πυρηνικούς σταθμούς

Ερντογάν: Δεν αναστέλλονται στα σχέδια για τους πυρηνικούς σταθμούς
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 15.03.2011 | 20:18
Πρώτη δημοσίευση: 15.03.2011 | 20:18

Η σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο Άκουγιου και στη Σινώπη της Τουρκίας ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του δε σκέφτεται να αναστείλει το σχέδιο σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου της Μερσίνας.

Αναχωρώντας για τη Ρωσία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τούρκος πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν προτίθεται η τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών ιδιαίτερα μετά την απειλούμενη πυρηνική μόλυνση στην Ιαπωνία.

«Δεν τίθεται θέμα αναστολής» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι σε εξέλιξη, παραδέχτηκε όμως ότι «δεν υπάρχει επένδυση δίχως κίνδυνο».

Σημειώνεται ότι η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία. Εκκρεμούν απλώς κάποιες λεπτομέρειες για να αρχίσει η κατασκευή.

Παράλληλα, η Τουρκία διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο με την Ιαπωνία για την κατασκευή και δεύτερου σταθμού στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει με τη Νότια Κορέα, δίχως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Αυτό που ιδιαίτερα προβάλλεται ως προς το Άκουγιου είναι ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για σεισμογενή περιοχή, πράγμα που είναι γνωστό από το 1990, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ηλεκτρολόγων Τουρκίας, η οποία κάνει λόγο για ρήγμα σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο σταθμός.

Ο πυρηνικός φυσικός καθηγητής Χαϊρετίν Κιλίτς δηλώνει ότι η ραδιενέργεια που διαρρέει στην Ιαπωνία, μέσα σε ένα μήνα θα έχει φτάσει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και θέτει και αυτός ζήτημα ως προς την κατασκευή στο Άκουγιου και τη Σινώπη, προβάλλοντας ειδικά, θέματα ασφάλειας και μόλυνσης της Μεσογείου.   Διαδώστε αυτό το άρθρο