Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 16 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ερντογάν: Φράξιες του PKK πίσω από τις δολοφονίες στο Παρίσι

Ερντογάν: Φράξιες του PKK πίσω από τις δολοφονίες στο Παρίσι
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 11.01.2013 | 10:13

Κάποιους στους κόλπους του ΡΚΚ που δε θέλουν τη λύση και το διάλογο «κατηγόρησε» ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την τριπλή δολοφονία στο Παρίσι.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως «είναι διαφορετικά τα πεδία επιρροής» του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης στο Βόρειο Ιράκ και της αντίστοιχης ομάδας στην Ευρώπη.

«Μία από τις φράξιες του ΡΚΚ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι υπέρ της ειρήνης και ότι είναι υπέρ της συνέχισης της υφιστάμενης κατάστασης», είπε ο Εντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, εάν η πλευρά του ΡΚΚ μείνει πιστή στο συμφωνημένο κατά τις συνομιλίες πλαίσιο, η διαδικασία του διαλόγου θα συνεχιστεί. Πρόκειται για τις συνεχιζόμενες εδώ και καιρό συνομιλίες που διεξάγει για λογαριασμό της Άγκυρας η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ με τον Οτσαλάν στη φυλακή και με τις ηγετικές ομάδες στο Βόρειο Ιράκ και στην Ευρώπη.

«Επιθυμούμε μια ριζική λύση» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε πως η οργάνωση πρέπει να παραδώσει τα όπλα της.

Ερωτηθείς εάν η όλη διαδικασία περιλαμβάνει για τη συνέχεια διάφορα μέτρα εκδημοκρατισμού όπως η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, ο Ερντογάν είπε πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα» και ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε αφορμές για το διαμελισμό της χώρας».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν και δημοσιεύουν εκτενή ρεπορτάζ για την υπόθεση της δολοφονίας. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του ΡΚΚ και τα ενδεχόμενα να έχει διαπραχτεί η δολοφονία από το τουρκικό βαθύ κράτος ή από κάποιες ξένες χώρες είναι τα τρία σημεία στα οποία επικεντρώνονται τα ρεπορτάζ. Η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ αναφέρονται ως πιθανές χώρες που μπορεί να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ωστόσο επειδή πρόκειται για έναν χώρο όπου τέμνονται το ΡΚΚ, το τουρκικό κράτος ή τυχόν κάποιες άλλες χώρες μέσω μυστικών υπηρεσιών, στοιχεία που έχουν για κύριο χαρακτηριστικό το πέπλο μυστηρίου, δημοσιεύονται πολλές φορές πληροφορίες και σχόλια που εκ των πραγμάτων συνιστούν υποθέσεις.

Λόγου χάρη εδώ και δύο μέρες δίνονται ταυτόχρονα δύο αντίθετες εκδοχές για τις σχέσεις που είχε με τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν η Σακινέ Τζανσίζ, μία από τις γυναίκες στελέχη που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι. «Από τα πιστά στον Οτσαλάν στελέχη του ΡΚΚ ήταν η Τζανσίζ» αναφέρουν κάποια ρεπορτάζ, ενώ άλλα υποστηρίζουν ότι υπήρχε μεταξύ τους διάσταση απόψεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι η αντάρτισσα που δολοφονήθηκε στο Παρίσι

Σάλος στο Παρίσι από την εκτέλεση τριών γυναικών - μελών του PKK!

Ολάντ: Φρικτή η δολοφονία των τριών γυναικών - Γνώριζα τη μία

   Διαδώστε αυτό το άρθρο