Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ερντογάν προς Ε.Ε.: Εντάξτε μας έως το 2023 αλλιώς, ξεχάστε μας!

Ερντογάν προς Ε.Ε.: Εντάξτε μας έως το 2023 αλλιώς, ξεχάστε μας!

«Αυτοί θα χάσουν» ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο μη ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το Βερολίνο, ο Ερντογάν έστειλε σαφές μήνυμα πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε-Τουρκία πρέπει όχι απλά να «ξεπαγώσουν» αλλά να έχουν και αποτέλεσμα έως το 2023.

Όταν, σε ανοιχτή συζήτηση, ρωτήθηκε αν η χώρα του θα είναι θα είναι μέλος της ΕΕ μέχρι το 2023, απάντησε: «Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τραβήξουν τόσο πολύ το σχοινί.. Αλλά αν το κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει, και κατά πολύ περισσότερο θα χάσει την Τουρκία».

Όπως είπε ο Ερντογάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ένταξη της Τουρκίας θα ενισχυθεί από τα περίπου 74 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, εκ των οποίων τα 6 εκατομμύρια ήδη ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και τα 3 εκατομμύρια στη Γερμανία.

Σήμερα, Τετάρτη, ο Ερντογάν συναντάται με την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκρυψε ποτέ ότι προτιμά μια προνομοιακή σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας και όχι πλήρη ένταση. Με αυτή την ιδέα, όμως, διαφωνεί ο υπουργός των Εξωτερικών της.

Ο Γκίντο Βέστερβέλε μιλώντας στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της πρεσβείας της Τουρκίας στο Βερολίνο, επέκρινε το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
«Είναι κακό και για τις δύο πλευρές, το επόμενο έτος θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, για να ξεπεραστεί αυτή η ακινησία», είπε.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε επίσημα το 2005, έχει ουσιαστικά παγώσει τα τελευταία χρόνια, λόγω της αντίθεσης που βρίσκει από τον πυρήνα μελών της ΕΕ και την αποτυχία να βρεθεί μια λύση, στο πρόβλημα της διαιρεμένης Κύπρου.

Ο Ερντογάν ελπίζει πως το 2023 η χώρα του θα έχει γίνει μέλος της Ε.Ε. για να γιορτάζει έτσι τη συμπλήρωση 100 ετών από τη «γέννηση» της Τουρκικής δημοκρατίας στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία “τραβά” το αυτί της Τουρκίας, εν όψει επίσκεψης Πούτιν

Ο Ερντογάν στο Βερολίνο για να δει τη Μέρκελ

Σχεδίαζαν τη δολοφονία του Ερντογάν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε