Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ερντογάν σε Κούρδους: “Αφήστε τα όπλα και φύγετε από τη χώρα”

Ερντογάν σε Κούρδους: “Αφήστε τα όπλα και φύγετε από τη χώρα”

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα στους Κούρδους αντάρτες ότι θα μπορούν να φύγουν από την Τουρκία αν το επιθυμούν και αν καταθέσουν τα όπλα, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά του να διαπραγματευτεί ένα τέλος στη σύγκρουση με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που έχει προκαλέσει τον θάνατο 45.000 ανθρώπων τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Ερντογάν πάντως επανέλαβε ότι ο στρατός θα συνεχίσει «να πολεμά τους τρομοκράτες (. . .) χωρίς υποχωρήσεις», αναφερόμενους στους Κούρδους που θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα.

«Αν είστε ειλικρινείς και τίμιοι, θα καταθέσετε τα όπλα», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους αντάρτες του PKK.

«Αν δεν επιθυμείτε να ζείτε εδώ, είστε ελεύθεροι να πάτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σας διαβεβαιώνουμε (. . .) ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν στα σύνορά μας στο παρελθόν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόταν στις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του PKK που σημειώνοντας όταν ένοπλες ομάδες Κούρδων προσπαθούν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα για να μεταβούν στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ.

Η Άγκυρα έχει παραδεχθεί ότι έχει αρχίσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν με στόχο τον αφοπλισμό της αυτονομιστικής οργάνωσης.

Ο Ερντογάν επανάλαβε σήμερα ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρ της ειρήνης και όσων καταθέσουν τα όπλα.

«Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές στους κούρδους αδερφούς μας. Δεν έχουμε ρίξει βόμβες εναντίον τους. Έχουμε ρίξει βόμβες εναντίον των τρομοκρατών», υπογράμμισε. «Θα εξακολουθήσουμε να μαχόμαστε εναντίον των τρομοκρατών σήμερα και αύριο, δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση», κατέληξε ο Ερντογάν.

Στο μεταξύ έξι Κούρδοι αντάρτες του PKK, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό που σημειώθηκαν σήμερα στην επαρχία Μαρντίν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως δήλωσε τοπική πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις, που συνεχίζονταν μέχρι το απόγευμα, σημειώθηκαν σε μια αγροτική περιοχή της Ντογαντσάι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η κυβέρνηση Ερντογάν συνομιλεί και επισήμως με Οτσαλάν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε