Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Έρχεται φόρος για το κρέας και το γάλα

Έρχεται φόρος για το κρέας και το γάλα

Ένας φόρος στο κρέας και το γάλα θα σημαίνει πιθανά ότι θα αγοράζουμε λιγότερα τρόφιμα, που συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος.

Αυτά υποστηρίζει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Climatic Change του πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές, που εκπόνησαν τη μελέτη, «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» ότι ο συγκεκριμένος φόρος δεν αποσκοπεί στο να μετατρέψει τους ανθρώπους σε χορτοφάγους, αλλά απλώς και μόνο να κινηθούν ελαφρά προς μία πιο έξυπνη, κλιματικά, λύση.

Θα είναι, δε, διπλή η ευεργετική επίδραση της επιβολής ενός τέτοιου φόρου, λένε οι ερευνητές. Η πρώτη θα είναι άμεση και αφορά τις σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές μεθανίου και οξειδίου του αζώτου και η δεύτερη, έμμεση και αφορά τις εκτάσεις, που θα απελευθερωθούν για καλλιέργειες για βιοενέργεια.

Το μεθάνιο -το επικίνδυνο αέριο του θερμοκηπίου- που παράγεται στο στομάχι των βοοειδών είναι 20 φορές πιο αποτελεσματικό στο να παγιδεύει τη θερμότητα από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα. Με την εκβολή του από το στόμα και τον πρωκτό, επιβαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα. Αν το μοσχαρίσιο κρέας, μπριζόλα ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν μαγειρικής τέχνης με βάση το μοσχαρίσιο, αντικατασταθεί από κοτόπουλο οι εκπομπές μειώνονται αυτομάτως κατά 90%.

«Κλιματικός φόρος 60 ευρώ ανά τόνο ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στο κρέας και το γάλα θα μείωνε κατά περίπου 7% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα στην Ευρώπη», λέει η ερευνήτρια Κριστίνα Μόλιν στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Μαζί με τους ερευνητές Στέφαν Βερσένιους και Φρέντρικ Χεντένους στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Τσάλμερς στο Γκέτεμποργκ, τονίζει ότι «αν η γη, που θα καταστεί διαθέσιμη (σσ. από τη συρρίκνωση της εκτροφής βοοειδών), χρησιμοποιηθεί για παραγωγή βιοενέργειας, τότε η μείωση αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να είναι έξι φορές μεγαλύτερη»!

«Φυσιολογικά, θα προτιμούσαμε έναν φόρο στις εκπομπές από την παραγωγή τροφίμων. Στην πράξη, όμως, αυτό είναι δύσκολο. Δείχνουμε, λοιπόν, ότι θα ήταν απείρως πιο αποτελεσματικό να επιβληθεί φόρος απευθείας στην κατανάλωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών», λέει ο Βερσένιους, ερευνητής στο Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Τσάλμερς. Στη ρηξικέλευθη πρόταση της τριάδας των Σουηδών ερευνητών σημειώνεται ότι για το βοδινό, που είναι υπεύθυνο για τις υψηλότερες εκπομπές ανά κιλό κρέατος, ο φόρος θα είναι μεγαλύτερος, ενώ το κοτόπουλο και το χοιρινό θα φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή, καθώς οι εκπομπές τους είναι μικρότερες.

«Πληρώνουμε, σήμερα, φόρους για τη βενζίνη, έχουμε σχέδιο εμπορίας ρύπων από τις βιομηχανικές μονάδες και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά δεν έχουμε εργαλεία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που σχετίζονται με την τροφή. Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνουμε φόρους για το κλιματικό κόστος της διατροφής μας», τονίζει ο Φρέντρικ Χεντένους, συνάδελφος του Βερσένιους.

Ένας κλιματικός φόρος στο κρέας και το γάλα πιθανά θα σημαίνει ότι θα υπάρξει περισσότερη διαθέσιμη γη για καλλιέργειες για βιοενέργεια και η μελέτη υποστηρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα ήταν 15 φορές μεγαλύτερη!

«Η αποδοτική ως προς τη χρήση γης παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων θα αποκτούσε, στην περίπτωση επιβολής αυτού του φόρου, όλο και μεγαλύτερη σημασία», υποστηρίζει ο Χεντένους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε