Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Έρχεται “τσουνάμι” λαθρομεταναστών από την Τυνησία

REUTERS
Χιλιάδες έφτασαν τις τελευταίες μέρες οι λαθρομετανάστες στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Φόβοι ότι θα έρθουν και στην Ελλάδα σύντομα.
Κατάσταση επείγουσας ανάγκης ανθρωπιστικού χαρακτήρα κήρυξε η ιταλική κυβέρνηση λόγω της άφιξης στη χώρα χιλιάδων ανθρώπων που διαφεύγουν από την Τυνησία και φτάνουν µε διάφορα πλεούµενα στο ιταλικό νησί Λαµπεντούζα. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση για βοήθεια. Μόνο τις τέσσερις τελευταίες ηµέρες, περισσότεροι από 4.000 Τυνήσιοι έχουν φτάσει στη Λαµπεντούζα.
 
Σύµφωνα µε αξιωµατούχο της Ακτοφυλακής, 16 σκάφη µε µετανάστες έφτασαν µέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από το βράδυ του Σαββάτου. Το κύµα φυγής προκαλούν η σύγχυση και η αβεβαιότητα µετά τις διαδηλώσεις και την ανατροπή του προέδρου Ζιν ελ-Αµπιντίν Μπεν Αλι. Πολλοί από τους µετανάστες κρατούνταν χθες σ’ ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στο νησί, περιµένοντας τη µεταφορά τους στην ηπειρωτική Ιταλία για να γίνει έλεγχος των εγγράφων τους. Οταν φτάσουν εκεί, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα απελαθούν.
 
Οι τοπικές αρχές της Λαµπεντούζας ζήτησαν χθες ενισχύσεις για να διαχειριστούν αυτή τη συρροή των µεταναστών στο νησί, το οποίο βρίσκεται πλησιέστερα στην Αφρική απ’ ό,τι στην ηπειρωτική Ιταλία. Η κατάσταση έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία συνεδρίασε το Σάββατο και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Ετσι οι αρχές περιβλήθηκαν µε έκτακτες εξουσίες και µπορούν να παρακάµπτουν τις συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ελέγξουν τη ροή των µεταναστών, εν µέρει αναχαιτίζοντας στα ανοικτά τα καταπλέοντα σκάφη µε τους µετανάστες.
 
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι επανέλαβε τις εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για βοήθεια, αφού ένα σκάφος µε 12 ανθρώπους είχε βυθιστεί την προηγουµένη στα ανοικτά των τυνησιακών ακτών, µε αποτέλεσµα να πνιγεί ένας µετανάστης και να αγνοείται η τύχη ενός άλλου.
 
Η Ιταλία ζήτησε να συνεδριάσει επειγόντως η Ε.Ε. για να επεξεργαστεί µια αποτελεσµατική απάντηση και ζητάει να αναπτυχθούν περιπολικά σκάφη στα ανοικτά των τυνησιακών ακτών για να αναχαιτίζουν τους µετανάστες. Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ροµπέρτο Μαρόνι δήλωσε πως για την έξοδο ευθύνονται οι τυνησιακές αρχές που είναι ανίκανες να εφαρµόσουν τις διµερείς συµφωνίες για τον περιορισµό της λαθραίας µετανάστευσης µετά την αναταραχή που οδήγησε τον περασµένο µήνα στην ανατροπή του Μπεν Αλι.
 
Αξιωµατούχοι εκφράζουν επίσης ανησυχίες ότι η κρίση στην Αίγυπτο θα προκαλέσει νέο κύµα µεταναστών.
 
Νέο κύµα φοβάται τώρα και η Αθήνα
 
Επιπλέον τρόπους για τη θωράκιση των συνόρων αναζητά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η πολιτική αποσταθεροποίηση σε Τυνησία και Αίγυπτο έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα, που φοβάται νέο κύµα λαθροµετανάστευσης. Σε απανωτές συσκέψεις µε τη συµµετοχή της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του Λιµενικού Σώµατος αποφασίστηκε η αύξηση των περιπολιών στο νότιο τµήµα της Κρήτης. Η περιοχή θεωρείται εύκολα προσβάσιµη από Αιγυπτίους που πιθανόν να επιδιώξουν µε σκάφη να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος. Το Λιµενικό έχει αυξήσει τις περιπολίες του στη θαλάσσια περιοχή στα νότια της Κρήτης, ενώ έχουν αυξηθεί και οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχές που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για την αποβίβαση των λαθροµεταναστών.
 
Ενας ακόµη «πονοκέφαλος» για τις ελληνικές αρχές είναι η ευκολία που προσφέρουν οι διµερείς συµφωνίες Τουρκίας – Τυνησίας, οι οποίες επιτρέπουν σε κατοίκους της Τυνησίας να ταξιδεύουν στη γείτονα χωρίς βίζα. Η εκτίµηση που υπάρχει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πως µεγάλος αριθµός Τυνησίων θα επιλέξει να περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος µέσω των χερσαίων και των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων.
 
Ηδη εξετάζεται η παράταση παρουσίας της χερσαίας δύναµης της Frontex στην περιοχή του Εβρου και πέρα από την3η Μαρτίου, ηµεροµηνία που αρχικά είχε οριστεί ως καταληκτικήγια την παρουσία της ευρωπαϊκής δύναµης στην Ελλάδα. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 24 Φεβρουαρίου, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Ωστόσο, οι εκτιµήσειςστελεχών της γενικής διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε.είναι πως, αν αποσυρθεί η χερσαία δύναµη της Frontex, θα σηµειωθεί εκ νέου αύξηση των παράνοµων µεταναστών που θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Η νέαµόνιµη υπηρεσίααναµένεται να αποτελέσει βραχίονα της επιχείρησης «Ποσειδών», η οποία τελεί υπότην αιγίδα της Frontex ήδη από το 2006και έχει ως αποστολή τη φρούρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων. Ειδικά στον τοµέα της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων η επιχείρηση «Ποσειδών» έχει καταγράψει µέση τιµή µείωσης 70% στη µεταφορά παράνοµων µεταναστών από την Τουρκία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε