Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 29 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Έρχονται νέα οδυνηρά μέτρα λιτότητας και στην Ισπανία

Έρχονται νέα οδυνηρά μέτρα λιτότητας και στην Ισπανία
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 03.07.2012 | 23:40

 Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα η χώρα του θα καταβάλει "επιπρόσθετες προσπάθειες" να μειώσει το έλλειμμα της στον προϋπολογισμό, μετά τη συμφωνία με την ευρωζώνη για τον δανεισμό της χώρας ώστε να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν "τις επόμενες εβδομάδες", είπε ο ντε Γκίντος, υποσχόμενος ότι η συντηρητική κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο που συμφωνήθηκε με την ΕΕ για την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 5,3% του ΑΕΠ από το 8,9% του 2011.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και για τις 17 ημιαυτόνομες περιφέρειες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος, ενώ θα καταστήσει πιο ευέλικτη την ισπανική οικονομία.

Η ευρωζώνη έχει συμφωνήσει να δανείσει έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των κλυδωνιζόμενων ισπανικών τραπεζών. Τα κεφάλαια θα διοχετευθούν απευθείας στις τράπεζες χωρίς την μεσολάβηση της κυβέρνησης στην Μαδρίτη, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η συμφωνία αύξησε την πίεση προς την Μαδρίτη να εντείνει τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες εφαρμόζει--οι οποίες ήδη θεωρούνται οι πιο σκληρές από την εποχή του φρανκισμού, μετά δηλαδή το θάνατο του πρώην δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.

Ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είπε χθες ότι η Μαδρίτη πρόκειται να "επιταχύνει" τις μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα αναμένεται να συμπεριλάβουν την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, την μείωση των φοροαπαλλαγών και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο