Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 7 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

'Εστειλαν σπίτι του τον επικεφαλής του Galilleo, την ευρωπαϊκή απάντηση στο GPS

'Εστειλαν σπίτι του τον επικεφαλής του Galilleo, την ευρωπαϊκή απάντηση στο GPS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 18.01.2011 | 11:02
Πρώτη δημοσίευση: 18.01.2011 | 10:43

Σύμφωνα με συνομιλίες που έφερε στο φως, ποιός άλλος το Wikileaks o αποπεμφθείς είχε... μεγάλο στόμα.

Ο γερμανικος όμιλος OHB Systems, είναι μέλος της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή 14 δορυφόρων στο πλαίσιο του προγράμματος Galileo.

To Galileo αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό σύστημα GPS. Στόχος είναι να λειτουργήσει το 2014, παρέχοντας προσδιορισμό γεωγραφικού στίγματος με ακρίβεια ενός μέτρου, από τα 15 μέτρα στο αμερικανικό GPS.

Το 2010, ο γερμανικός όμιλος OHB Systems και η βρετανική Surrey Satellite Technology υπέγραψαν συμβόλαια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή 14 δορυφόρων του Galileo.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, ο Μπέρι Σμούτνι όχι μόνο δεν υποστήριζε το εγχείρημα, αλλά σε συνομιλία του με Αμερικανούς διπλωμάτες το χαρακτήρισε «ηλίθια ιδέα» που «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Γάλλων» και για την οποία αδίκως θα δαπανηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων.

Παρόλο που ο Σμούτνι αρνείται ότι έκανε τέτοια σχόλια, ο γερμανικός όμιλος που εδρεύει στην Βρέμη τον απέλυσε.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα τονίζεται ότι το αποφασίστηκε ομοφώνως η απόλυσή του, καθώς το εποπτικό συμβούλιο «καταδικάζει τις συνομιλίες και τα σχόλια που αποδίδονται στον Σμούτνι».

Σύμφωνα με το BBC, οι συνομιλίες που περιγράφονται στα απόρρητα έγγραφα φέρονται να έγιναν τον Οκτώβριο του 2009, στο Βερολίνο.

«Νομίζω πως το Galileo είναι μία ηλίθια ιδέα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Γάλλων και κυρίως εξυπηρετεί γαλλικά στρατιωτικά συμφέροντα» φέρεται να είπε ο Σμούτνι.

Φέρεται, δε, να υποστήριξε ότι το πρόγραμμα Galileo έπρεπε να αλλάξει δραστικά, ειδάλλως ήταν «καταδικασμένο να αποτύχει».

Ερωτηθείς από την νορβηγική εφημερίδα, ο Σμούτνι παραδέχθηκε πως συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά διέψευσε ότι προχώρησε σε τέτοιου είδους σχόλια. Είπε μάλιστα πως είναι υποστηρικτής του εγχειρήματος.
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook