Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Έσθερ Άφουα Οκλόο: Άγνωστες πτυχές της ζωής της γυναίκας-θρύλου [vids]

Έσθερ Άφουα Οκλόο: Άγνωστες πτυχές της ζωής της γυναίκας-θρύλου [vids]

Με ένα doodle, τιμά η Google σήμερα την Έσθερ Άφουα Οκλόο, την πρώτη μαύρη γυναίκα στα χρονικά που κέρδισε δίπλωμα μαγειρικής από σχολή του Λονδίνου. Όσα δεν γνωρίζετε για την γυναίκα – πρότυπο.

Πρωτοπόρος επιχειρηματίας στον τομέα του μικροδανεισμού και φιλάνθρωπος, η Έσθερ Άφουα Οκλόο τιμάται σήμερα με Doodle της Google. Η ιστορία της και η προσφορά της σε γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα που θέλουν να εξελιχθούν στις αγορές, συγκλονίζει…

Πρώτη μαύρη γυναίκα με δίπλωμα μαγειρικής

Γεννημένη ως Esther Afua Nkulenu στη Peki Dzake της Γκάνα στις 18 Απριλίου 1919, απεβίωσε στις 8 Φεβρουαρίου του 2002 από πνευμονία. Η εκπαίδευσή της ξεκινά από το Σχολείο Achimota της Γκάνα όπου φοίτησε από το 1936 έως το 1941, ενώ αργότερα χρειαζόταν λεφτά για να βοηθήσει την άρρωστη θεία της και να καταφέρει να πληρώσει σχολή μαγειρικής.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο με θέληση και επιμονή τα κατάφερε και αποτελεί την πρώτη μαύρη γυναίκα στα χρονικά που κέρδισε δίπλωμα μαγειρικής από σχολή του Λονδίνου το 1951.

Ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα ως πλανόδια μικροπωλητής μαρμελάδας και χυμών αλλά αργότερα απέκτησε τη δική της επιχείρηση στον τομέα επεξεργασίας τροφίμων. Από το 1959 ως το 1961, η Έσθερ Άφουα Οκλόο υπήρξε η πρώτη πρόεδρος των επιχειρηματιών της Γκάνας, ενώ τη δεκαετία του ’70 ασχολήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδρύοντας μαζί με άλλους έναν ανεξάρτητο οικονομικό οργανισμό διεθνούς εμβέλειας (Women’s World Banking, 1976). Μάλιστα, συμμετείχε στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ το 1990 τιμήθηκε με το «Αφρικανικό Βραβείο Ηγεσίας».

Η εταιρεία της, Nkulenu Industries (που φέρει το όνομά της) υπάρχει ακόμα και βοηθά εκατομμύρια γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν στην αγορά και να εξελίξουν τις επιχειρήσεις τους, χάρη στην οικονομική βοήθεια που τους προσφέρεται αλλά και στις γνώσεις που τις βελτιώνουν.

2005 – Το έτος των μικροδανειών

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο τιμήθηκε από την Ευαγγελική Εκκλησία της Γκάνας, από γυναικείους οργανισμούς της χώρας, αναγνωρίσθηκε σαν μια από τις πλέον σημαντικές γυναίκες του 20ου αιώνα και περιελήφθηκε στη σχετική λίστα από βρετανικό εκδοτικό οίκο, ενώ κέρδισε πολλές σημαντικές διακρίσεις για την επιχειρηματική της δράση καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90. Το 2005 τα Ηνωμένα Έθνη τίμησαν την προσφορά και ανέδειξαν την χρονιά ως το “Διεθνές Έτος των μικροδανειών”.

Στην προσωπική της ζωή η Έσθερ Άφουα Οκλόο υπήρξε παντρεμένη με το Stephen, με τον οποίο απέκτησε τρία αγόρια τους Vincent, Christian, Steven Junior και μία κόρη την Vincentia.

“Ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω τις γυναίκες. Αν κάνουν καλύτερη μαρμελάδα από εμένα, τότε αξίζω τον ανταγωνισμό”, είχε δηλώσει η ίδια σε εκδήλωση προς τιμήν  της στην Γκάνα.

Το Doodle:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε