Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Έσθερ Άφουα Οκλόο: Από ένα δολάριο…έστησε μια ολόκληρη βιομηχανία – Η επιτυχία της Nkulenu Industries

Έσθερ Άφουα Οκλόο: Από ένα δολάριο…έστησε μια ολόκληρη βιομηχανία – Η επιτυχία της Nkulenu Industries

Πού οφείλεται η επιτυχία στην βιομηχανία της Έσθερ Άφουα Οκλόο, που τιμάει σήμερα με ένα Doodle, η Google. Το περίφημο Palm Wine και οι διακρίσεις της Nkulenu Industries.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο ξεκίνησε να μπαίνει στις αγορές με λιγότερο από ένα δολάριο και κατάφερε όχι μόνο να στήσει μόνη της μια ολόκληρη επιχείρηση αλλά και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την γυναίκα που τιμά σήμερα η Doodle, με Google, και την επιτυχία της εταιρείας της, Nkulenu Industries.

Επιτυχημένη επιχειρηματίας, γνωστή ως «θεία Ocloo». Η Έσθερ Άφουα Οκλόο εργάστηκε ακούραστα για να βοηθήσει ανθρώπους να φτάσουν στην επιτυχία. Ήταν μία πραγματικά επιτυχημένη Γκανέζα επιχειρηματίας, η οποία μάλιστα ως συνιδρύτρια και επικεφαλής της Women’s World Banking, πρωτοστάτησε στην πρακτική του μικροδανεισμού.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο είχε μόνο έξι σελίνια στην τσέπη της – λιγότερο από ένα δολάριο – όταν έκανε και στη συνέχεια πούλησε το πρώτο βάζο με μαρμελάδα, ως έφηβη τη δεκαετία του 1930. Από πλανόδια πωλήτρια σπιτικών μαρμελάδων, σταδιακά άρχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, σχηματίζοντας την εταιρεία Nkulenu Industries.

Σπούδασε στην Άκρα, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει γεωργικά, τεχνολογία τροφίμων αλλά και χειροτεχνία. Μετά την επιστροφή στην Γκάνα, χρησιμοποίησε τις σπουδές της και τα κέρδη από την εταιρεία της για να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες χαμηλών εισοδημάτων, με χρήματα και τεχνογνωσία για τη διαχείριση εταιρειών.

Πώς φτιάχνεται το φοινικέλαιο στη Γκάνα

Η εταιρεία Nkulenu Industries υπάρχει έως σήμερα και μάλιστα παίρνει πολλές διακρίσεις για τον τρόπος παρασκευής και αγοραστικής δύναμης των προϊόντων της. Το 2002 η Έσθερ Άφουα Οκλόο άφησε την τελευταία της πνοή από πνευμονία, όμως η κληρονομιά που άφησε μέσα από την εταιρεία της και η έμπνευση σε εκατομμύρια γυναίκες, τιμάται έως σήμερα. Το 2013 η εταιρεία της κέρδισε το βραβείο Ghana Made Products Awards 2013, για το καλύτερο προϊόν της χρονιάς.

Τα προϊόντα Palm Wine και Nkulenu Palm Soup Base, το πρώτο, κρασί και το δεύτερο μπαχαρικό σούπας για το φαγητό, αποτελούν προϊόντα υψηλής κατηγορίας και ζήτησης χάρη στον τρόπο παραγωγής τους αλλά και στον τρόπο διανομής στους καταναλωτές. Το προϊόν της σούπας απέκτησε τον τίτλο Lifetime Product of the Year 2013, αφού μπορεί να διατηρηθεί για καιρό στα σπίτια των οικογενειών, χωρίς πολλά συντηρητικά.

Εκτός από τα παραπάνω προϊόντα, η εταιρεία διαθέτει επίσης, σάλτσες, ποτά, χυμούς, κονσέρβες λαχανικών και μαρμελάδες ενώ η βάση της βρίσκεται στην Γκάνα, την ιδιαίτερη πατρίδα της. 

“Οι γυναίκες πρέπει να σταματούν να έχουν στη σκέψη τους ότι αν χρειαστούν κάτι ή λεφτά, θα λάβουν βοήθεια από τους άνδρες τους. Μια γυναίκα πρέπει να κάνει μόνη της τα βήματα για την επιτυχία της. Και αν μια γυναίκα είναι καλύτερη από μένα στην παραγωγή μαρμελάδας, τότε θα χαρώ να λάβω μέρος στον ανταγωνισμό…”, είχε δηλώσει σε εκδήλωση προς τιμήν της η γυναίκα που αποτελεί σήμερα πρότυπο και τιμάται από την Google, με Doodle.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε