Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Έσβησαν 196 κεράκια και ζουν γιατί πίνουν… ουίσκι και παστις!

Ραϊμόντ και Λυσιέν Βατλάντ. Να ζήσετε...κορίτσια!
Ραϊμόντ και Λυσιέν Βατλάντ. Να ζήσετε...κορίτσια!
Είναι οι Ραϊμόντ και Λυσιέν Βατλάντ. Οι μεγαλύτερες δίδυμες αδελφές στον κόσμο έσβησαν 196 κεράκια παρέα με τον εκπρόσωπο των ρεκόρ Γκίνες

Η τακτική άθληση, το χιούμορ και συχνά λίγο αλκοόλ: ουίσκι για τη μία, παστίς (απόσταγμα αρωματισμένο με γλυκάνισο) για την άλλη. Αυτά είναι τα μυστικά της μακροζωίας των μεγαλύτερων σε ηλικία δίδυμων αδελφών του κόσμου, των συμπαθέστατων Γαλλίδων Ραϊμόντ και Λυσιέν Βατλάντ, ηλικίας 98 ετών.
 
Γεννημένες στις 23 Σεπτεμβρίου 1912, λίγους μήνες μετά το ναυάγιο του «Τιτανικού», με δέκα λεπτά διαφορά, οι 98χρονες πανομοιότυπες δίδυμες έχουν ζήσει όλα τα μεγάλα γεγονότα του 20ού αιώνα- αλλά, όπως πιστεύουν, η πιο ισχυρή και οδυνηρή ανάμνηση τους είναι η εικόνα του πατέρα τους να φεύγει για να πολεμήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…
 
Οι δύο γυναίκες που κατέχουν και το σχετικό ρεκόρ στο Βιβλίο Γκίνες έχουν ζήσει «γεμάτες» ζωές, αλλά όπως ισχυρίζονται νιώθουν ακόμη εικοσάχρονες! Εχουν παντρευτεί συνολικά τέσσερις φορές και έχουν επτά εγγόνια και 13 δισέγγονα. Η Ραϊμόντ έκανε καριέρα στην υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, ενώ η Λυσιέν παρέμεινε νοικοκυρά. Γιόρτασαν πριν από λίγες ημέρες τα γενέθλιά τους περιτριγυρισμένες από αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και από εκπρόσωπο του βιβλίου Γκίνες. Η τελετή βέβαια διήρκεσε αρκετή ώρα, αφού οι αιωνόβιες κυρίες έπρεπε να σβήσουν συνολικά… 196 κεράκια.

 
Η σωματική άσκηση όμως ήταν πάντα το κοινό πάθος τους: μικρές ακόμη, στη δεκαετία του ΄30, συμμετείχαν στην εθνική ομάδα γυμναστικής της Γαλλίας. Αλλά και σήμερα ακόμη συνεχίζουν να πηγαίνουν σε μια αίθουσα χορού στην περιοχή όπου μένουν μαζί τα τελευταία πέντε χρόνια, σε έναν οίκο ευγηρίας στο Σεν-Ζορζντε-Ντιντόν της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, κοντά στη θάλασσα, για να χορέψουν τα αγαπημένα τους βαλς- ενώ τα απογεύματα ασχολούνται με το κοινό χόμπι τους, τις κάρτες ταρό. Το ουίσκι και το παστίς τα πίνουν με μέτρο και πάντοτε στο πλαίσιο κοινωνικών συναναστροφών, όχι μοναχικά σαν αλκοολικοί. Το «κλειδί» όμως για μια καλή ζωή, όπως θεωρούν, είναι το γέλιο: «Αν δεν γελάς, δεν ζεις» επιμένει η Λυσιέν.
 
Παρά τις πολλές εμπειρίες τους, πάντως, δηλώνουν πως δεν έχουν μετανιώσει για κάτι. «Ζούμε το παρόν, δεν έχει νόημα να σκέφτεσαι το παρελθόν που δεν ξαναγυρνά ή το μέλλον που δεν το γνωρίζεις. Με τη φαντασία μας είμαστε ακόμη είκοσι χρόνων» εξηγεί η Λυσιέν.
 
Να σημειωθεί ότι, αν και είναι αναμφισβήτητα οι γηραιότερες μονοζυγωτικές κυρίες στον κόσμο, οι αδελφές Βατλάντ είναι… νεάνιδες σε σχέση με τους κατόχους του αντίστοιχου ρεκόρ στην κατηγορία των διζυγωτικών διδύμων: των Κινέζων Τσάο Ντα Κιάο και Τσάο Ξιάο Κιάο, που σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνεςγεννήθηκαν στις 3 Οκτωβρίου 1905- και άρα σε μερικές ημέρες κλείνουν αισίως τα 125 χρόνια τους!
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε