Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εθνοκάθαρση στο Σουδάν

REUTERS
Στόχος των βομβαρδισμών των κυβερνητικών δυνάμεων του Σουδάν και των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των δυνάμεων του Νοτίου Σουδάν γίνονται χιλιάδες άμαχοι, αναφέρει ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι οξύνεται το ανθρωπιστικό πρόβλημα στην περιοχή.
Την Τρίτη, κυβερνητικά αεροσκάφη έριξαν βόμβες σε πόλη στην περιφέρεια Κόρντοφαν που συνορεύει με το Νότιο Σουδάν, το οποίο έχει ψηφίσει υπέρ της απόσχισης και της ανεξαρτητοποίησης.
 
Στη περιφέρεια ζουν πληθυσμοί Νουβίων που γενικά διάκεινται φιλικά προς το μελλοντικό Νότιο Σουδάν.
 
Παράλληλα ομάδες προχωρούν σε ενέργειες εθνοκάθαρσης των Νουβίων, ώστε μετά την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν να μην υπάρχουν μειονότητες πληθυσμών φιλικών σε αυτό, καταγγέλλουν ομάδες αρωγής.
 
Πάντως, τη Δευτέρα συμφωνήθηκε η απομάκρυνση των δυνάμεων από την επαρχία Αμπιέι, η οποία διεκδικούνταν και από τη κεντρική κυβέρνηση και από το Νότιο Σουδάν. Στο μέλλον, όπως συμφωνήθηκε, το Αμπιέι θα είναι αποστρατικοποιημένο με την Αιθιοπία να εγγυάται τη συμφωνία.
 
Υπολογίζεται ότι 140.000 άνθρωποι (από το Κορντοφάν προέρχονται οι 40.000) έχουν φύγει από την περιοχή, υπολογίζουν οι ανθρωπιστικές ομάδες.
 
Επισήμως, το Νότιο Σουδάν θα ανεξαρτητοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου βάσει του δημοψηφίσματος του Ιανουαρίου όπου όλη η χώρα ψήφισε συντριπτικά υπέρ της απόσχισης.
 
Το κλίμα ανάμεσα στο Χαρτούμ και το μελλοντικό κράτος ήταν σχετικά ομαλό μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες όταν με αφορμή δολοφονία στρατιωτών του Σουδάν, οι δυνάμεις του Χαρτούμ εισέβαλαν στην διαφιλονικούμενη και πετρελαιοφόρα Αμπιέι.
 
Ανάμεσα στο Σουδάν και το μελλοντικό Νότιο Σουδάν τα πλέον ακανθώδη ζητήματα ήταν το μοίρασμα των πετρελαιοφόρων περιοχών, η χάραξη των συνόρων και τα κριτήρια για την υπηκοότητα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε