Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ετοιμάζουν και οι Ολλανδοί δημοψήφισμα για την Ευρώπη

Ετοιμάζουν και οι Ολλανδοί δημοψήφισμα για την Ευρώπη

Ολλανδοί πολίτες έχουν συγκεντρώσει τις 40.000 υπογραφές που απαιτούνται για να αναγκάσουν τους βουλευτές τους να συζητήσουν την υποχρεωτική διεξαγωγή δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε νέα μεταβίβαση εξουσιών στην ΕΕ.

Μια εκστρατεία Ολλανδών πολιτών να καταστεί υποχρεωτική η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε νέα μεταβίβαση εξουσιών στην ΕΕ –που θυμίζει το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου- έχει συγκεντρώσει 40.000 υπογραφές, που είναι το κατώτατο όριο που απαιτείται για να αναγκάσουν τους Ολλανδούς βουλευτές να συζητήσουν το ζήτημα και να αποφασίσουν εάν συμφωνούν με την πρόταση ή όχι.

Μια «κοινοβουλευτική επιτροπή» χρειάζεται ακόμη να αποφασίσει εάν η πρωτοβουλία πληροί τους όρους για την έναρξη μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο. Ακόμη και εάν οι όροι πληρούνται, μόνο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το λαϊκιστικό Κόμμα για την Ελευθερία του Geert Wilders και μερικά μικρότερα κόμματα υποστηρίζουν την ιδέα- επομένως δεν υπάρχει πλειοψηφία για αυτό στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Την προηγούμενη εβδομάδα, το κεντροδεξιό VVD –το οποίο συγκυβερνά με το Εργατικό Κόμμα- χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «άχρηστη».

Αυτό είναι το τέλος της τότε; Δεν θα το λέγαμε. Το επόμενο όριο είναι 300.000 υπογραφές –που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με ένα νέο νόμο που πρέπει πρώτα να πάει την έγκριση της ολλανδικής γερουσίας. Ήδη, οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας έχουν στρέψει την προσοχή τους προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλά εμπόδια για να φθάσει το ζήτημα στο επίπεδο όπου μπορεί να διεξαχθεί ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για το εάν μπορεί να διεξαχθεί ένα επίσημο δημοψήφισμα, πόσο μάλλον να υιοθετηθούν τα αποτελέσματά του, αλλά σίγουρα υπάρχει κάτι που αναδεύεται κάτω από την επιφάνεια.

Ο Diederik Samsom, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι οι αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ θα πρέπει στα αλήθεια να απαιτούν δημοψηφίσματα (το οποίο εξηγεί γιατί η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τέτοιες αλλαγές για την ώρα). Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, το 64% των Ολλανδών ψηφοφόρων θέλουν τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε νέα μεταφορά εξουσιών στην ΕΕ (δεν προκαλεί έκπληξη). Ωστόσο, ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι το 65% των ψηφοφόρων στην πραγματικότητα αντιδρά σε τέτοιες μεταβιβάσεις εξουσίας συνολικά. Έχοντας αυτό κατά νου, το να συγκεντρωθούν 300.000 υπογραφές σε μια χώρα με σχεδόν 17 εκατομμύρια πολίτες, δεν φαίνεται αδύνατο.

Όπως υποστήριξε η ολλανδική κυβέρνηση στο report της «State of the EU», «το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ είναι η αχίλλειός της πτέρνα». Οι ανησυχίες που ζυμώνονται κάτω από την επιφάνεια της Ολλανδίας, αποδεικνύουν ότι αυτό το έλλειμμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί νωρίτερα και όχι αργότερα.

Πηγή Capital

Διαβάστε επίσης:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε