Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Έτοιμη να υπογράψει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. η Βρετανία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει απειλήσει με βέτο αλλά φαίνεται ότι οι αντιρρήσεις του κάμφθηκαν. Και σύμφωνα με τους Financial Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός δε θα τινάξει τη Σύνοδο Κορυφής στον αέρα!

Οι ευρωπαϊκές αρχές είναι αισιόδοξες ότι η Βρετανία θα συμφωνήσει στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφουν οι Financial Times.

Λίγο πριν από την διήμερη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, ο Κάμερον εμφανίζεται έτοιμος να δεχτεί τις δαπάνες των 940 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό, την περίοδο 2014-2020.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που τηρεί σκληρή στάση στην ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τη πρόθεση του να διατηρήσει τις ευρωπαϊκές δαπάνες στο επίπεδο του 2011, στα 886 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιμένει στο να μην αλλάξει η έκπτωση στη συμβολή της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ.

“Η αίσθησή μας είναι ότι ο Κάμερον πέτυχε αυτό που ήθελε”, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στους Financial Times.

Ευρωπαίοι ανώτατοι διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι η σύνοδος μπορεί να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο αν διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα αντέξει κι άλλη αποτυχία, όπως αυτή του Eurogroup για την Ελλάδα.

Οκτώ από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην ΕΕ (Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία) έχουν ζητήσει περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία και σε διαφορετικές αναλογίες.

Ιταλία και Πορτογαλία απείλησαν ότι θα μπλοκάρουν μια συμφωνία που δεν θα είναι ευνοϊκή για τις ίδιες και η σκιά της αποτυχίας πλανάται πάνω από το κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χρέος της Βρετανίας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο λίρες

Ο Σόιμπλε “βλέπει” συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα

Η Μέρκελ καυχιέται για την επιτυχία της και συγχαίρει τον Σόιμπλε! – Η οργή της αντιπολίτευσης

WSJ: Nέα διάσταση στο θρίλερ του Eurogroup – Ο Σόιμπλε βλέπει κούρεμα αλλά το 2015

Κλώτσησαν την απόφαση για την Ελλάδα σαν… τενεκεδάκι, λίγο παρακάτω! Αδιέξοδο στο Eurogroup, νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα

”Σοβαρός ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε