Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

'Ετοιμο να κάνει το γύρο του κόσμου το ηλιακό αεροπλάνο - 13 ώρες στον αέρα χωρίς πρόβλημα!

'Ετοιμο να κάνει το γύρο του κόσμου το ηλιακό αεροπλάνο - 13 ώρες στον αέρα χωρίς πρόβλημα!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 14.05.2011 | 08:04
Πρώτη δημοσίευση: 13.05.2011 | 23:58

Το αεροσκάφος του Ελβετού αεροπόρου και γιατρού Μπερτράν Πικάρ, με κυβερνήτη τον Αντρέ Μπόρσμπεργκ, είχε απογειωθεί στις 9:40 (ώρα Ελλάδας) από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Παγιέρν και προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα γύρω στις 22:40 στις Βρυξέλλες.

Ετσι, το πειραματικό ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse προσγειώθηκε τερματίζοντας την πρώτη του διεθνή πτήση 13 ώρες αφότου είχε απογειωθεί από την Ελβετία και ολοκληρώνοντας έτσι με επιτυχία άλλη μία δοκιμή προτού επιχειρήσει να κάνει το γύρο του κόσμου, με ενδιάμεσους σταθμούς.

"Με την πτήση αυτή θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξη ενεργειακή πολιτική", είχε δηλώσει πριν από την απογείωση ο Πικάρ. "Είναι τρελό η ανθρωπότητα να ξοδέψει ένα δισεκατομμύριο τόννους πετρελαίου κάθε ώρα", πρόσθεσε.

Το αεροπλάνο του, με άνοιγμα φτερών 64 μέτρα -- όσο δηλαδή και οι "γίγαντες" των αιθέρων, όπως το Airbus A340 -- ζυγίζει μόλις 1,6 τόννο.

Το Solar Impulse έχει μπει ήδη στην ιστορία της αεροναυπηγικής αφού κατάφερε να κάνει μια πτήση 24 ωρών χρησιμοποιώντας μόνο τους ηλιακούς συλλέκτες του και τις μπαταρίες του, τον Ιούλιο του 2010. Τότε, πέταξε σε ύψος μεταξύ 150-300 μέτρων και με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων, πάνω από την Ελβετία. Σήμερα έφτασε στα 3.600 μέτρα και άγγιξε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Επόμενος στόχος του Πικάρ είναι να κατασκευάσει ένα δεύτερο, μεγαλύτερο και καλύτερο αεροπλάνο που θα διασχίσει αρχικά τον Ατλαντικό και κατόπιν, το 2013-14, θα επιχειρήσει το γύρο του κόσμου με πέντε ενδιάμεσους σταθμούς.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο