Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Εβαλε τα κλάματα ο Πούτιν… γιορτάζοντας το θρίαμβο! Δείτε το video

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Συγκεντρώνει 62% με καταμετρημένο το 16% των ψήφων
– Δάκρυσε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στους 110.000 οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα
– Στο 58,3% η συμμετοχή στις εκλογές
– Καταγγελίες για νοθεία από την αντιπολίτευση
– Για 3.000 παραβιάσεις μιλούν οι εθελοντές παρατηρητές

Οι κάλπες έκλεισαν και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέφει στην προεδρία της Ρωσίας για μια τρίτη θητεία, παρά το πρωτοφανές κύμα αμφισβήτησης των τελευταίων μηνών.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στο 37,5% των εκλογικών κέντρων ο Πούτιν φαίνεται να κερδίζει τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο με 63,77%. Ο Ζουγκάνοφ έρχεται δεύτερος με 17,25%.

Με την ανακοίνωση των exit poll, οι οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μόσχας για να πανηγυρίσουν τη νίκη του. Περισσότεροι από 110.000 Μοσχοβίτες συγκεντρώθηκαν κοντά στο Κρεμλίνο προς τιμήν του Πούτιν. Κι εκείνος ήταν εκεί, για να ευχαριστήσει όσους τον ψήφισαν. Και έβαλε και τα κλάματα από τη συγκίνησή του!

“Σας είχα υποσχεθεί ότι θα κερδίσουμε και κερδίσαμε. Ζήτω η Ρωσία”, είπε ο Πούτιν με δάκρυα στα μάτια, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας η ρωσική τηλεόραση. “Κερδίσαμε σε μία δίκαιη και ανοιχτή μάχη”, πρόσθεσε.

“Ευχαριστώ όλους όσοι είπαν ‘ναι’ στη μεγάλη Ρωσία”, συνέχισε ο Πούτιν, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ στο πλάι του βρισκόταν ο απερχόμενος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

“Οι ψηφοφόροι μας μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ της επιθυμίας για ανανέωση και των πολιτικών προκλήσεων στόχος των οποίων είναι να καταστρέψουν το κράτος μας”, επεσήμανε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η αντιπολίτευση. “Δεν θα περάσουν!”, υπογράμμισε.

Αυτές οι εκλογές ήταν “μία σημαντική δοκιμασία για εμάς, για όλο τον λαό, μία δοκιμασία για την πολιτική ωριμότητα και την ανεξαρτησία” της χώρας, σημείωσε ο Πούτιν.

Ο Μεντβέντεφ, που δεν διεκδίκησε μία δεύτερη θητεία στην προεδρία για να δώσει την ευκαιρία στον Πούτιν να επιστρέψει στο Κρεμλίνο, δήλωσε από την πλευρά του ότι “η χώρα και κάθε ένας από εμάς είχε ανάγκη αυτή τη νίκη”.
“Δεν θα σας αφήσουμε να μας πάρετε τη νίκη μας!”, υπογράμμισε.

Θρίαμβος από τα exit polls
Ο Πούτιν επιστρέφει στο Κρεμλίνο με εκλογικό θρίαμβο από τον πρώτο γύρο και αυτό είχε φανεί από τα exit polls των εταιρειών VCIOM και FOM και στέλνει το πνευματικό του παιδί, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργία.

Συγκέντρωνε το 58,3 με 59,3%, ακολουθούμενος από τον ηγέτη των κομμουνιστών Γκενάντι Ζουγκάνοφ με 17,7 έως 18,2%.

Την πεντάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ, που συμμετείχε ως αυτοπροταθείς ανεξάρτητος υποψήφιος κι έκανε την έκπληξη των εκλογών καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 9,2 έως 9,6%.

Ακολουθούν ο υπερεθνικιστής ηγέτης Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, πρόεδρος του Φιλελεύθερου – Δημοκρατικού Κόμματος με 7,4% και ο πρόεδρος της “κεντροαριστερής” “Δίκαιης Ρωσίας” Σεργκέι Μορόνοφ με 4,3%.

ΦΩΤΟ REUTERS
Φυσικά, δεν έλειψαν οι κατηγορίες για νοθεία. Ο κομμουνιστής υποψήφιος Γκενάντι Ζουγκάνοφ κατήγγειλε τις “απόλυτα ανέντιμες” εκλογές “των ληστών”, ενώ ο Βλαντίμιρ Ριζκόφ ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης τις χαρακτήρισε παράνομες.

“Πρόκειται για απόλυτα ανέντιμες εκλογές ληστών”, δήλωσε ο Ζιουγκανόφ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν μέσω τηλεόρασης. “Ως υποψήφιος δεν μπορώ να τις αναγνωρίσω ως δίκαιες ή έντιμες”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας “δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις εκλογές”.

Ο Ριζκόφ, πρώην βουλευτής και διοργανωτής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών, επεσήμανε από την πλευρά του ότι “καμία παράμετρος δεν μας επιτρέπει να θεωρήσουμε αυτές τις εκλογές νόμιμες” και εκτίμησε πως οι περιπτώσεις νοθείας θα φτάσουν τις 30.000.

Μια κάμερα που είχε τοποθετηθεί σε εκλογικό κέντρο στο Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο και κατέγραψε πολλούς ανθρώπους να γεμίζουν με ψηφοδέλτια την κάλπη προκάλεσε σκάνδαλο στη Ρωσία και ανάγκασε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει τα ψηφοδέλτια του συγκεκριμένου κέντρου.

Οι εικόνες, που έχουν μεταδοθεί και μέσω του ιστότοπου YouTube, δείχνουν πολλούς ανθρώπους να βάζουν δεκάδες ψηφοδέλτια στην κάλπη για αρκετά λεπτά χωρίς να βιάζονται ή να σταματούν όταν πάνε να ψηφίσουν άλλοι εκλογείς.

Επίθεση με 3 νεκρούς σε εκλογικό κέντρο στον Καύκασο

Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε εναντίον ενός εκλογικού κέντρου στον ρωσικό Καύκασο.

“Τρεις κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο στην επαρχία Χασαβιούρτ μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί και ένας αντάρτης”, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εσωτερικών Αλεξάντρ Γκοροβόι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές στη Ρωσία: Καταγγελίες για νοθεία

Ρωσία: Γυμνόστηθη διαμαρτυρία σε εκλογικό τμήμα- Δείτε ΦΩΤΟ

Πούτιν: «Καμικάζι ο Παπαδήμος»

Πούτιν: “Δεν ξέρω αν θα μείνω πάνω από 20 χρόνια στην εξουσία”

Απέτρεψαν την απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν!

Πούτιν: O “κατάσκοπος” που έγινε Πρόεδρος με τα 1000 πρόσωπα- BINTEO

«Μπράβο σας που κλέψατε τα πυρηνικά μυστικά των ΗΠΑ!»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε