Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Εβρέν: “Δεν μετανιώνω για το πραξικόπημα” – 3,5 ώρες ανάκριση!

Επι 3.5 ώρες ανέκρινε ο τούρκος εισαγγελέας Χουσείν Γκιορουσέν, τον πρώην πρόεδρο της χώρας και αρχηγό της χούντας του 1980, Κενάν Εβρέν.

Ο εισαγγελάς έκανε 12 ερωτήσεις στον Εβρέν για να διαπιστωθεί αν θα πραγματοποιηθεί δίκη εις βάρος του, μετά την άρση της ασυλίας του.
Η ανάκριση του πρωην προέδρου έγινε στο σπίτι του στην Άγκυρα, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet η τελευταία ερώτηση του εισαγγελέα ρώτησε ήταν αν έχει μετανιώσει για το πραξικόπημα. Ο Εβρέν τόνισε «οχι δεν μετανιώνω. Αν στην κατάσταση που ήταν η χώρα, βρισκόμουν στην ίδια θέση , τα ίδια θα έκανα. Κάθε ημέρα πέθεναν 20-30 άνθρωποι…. περιμέναμε αρκετό καιρό για να ηρεμήσει το κλίμα. Το Κοινοβούλιο δεν λειτουργούσε, κάθε ημέρα υπήρχαν επεισόδια , υπορεωθήκαμε να κάνουμε πραξικόπημα».

Ο Κενάν Εβρέν στις 12 Σεπτεμβρίου του 1980 πραγματοποίησε το πραξικόπημα καθώς ήταν ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και αμέσως μετά έγινε πρόεδρος της Τουρκίας.
Πάντως δεν είναι σίγουρο αν ο Εβρέν θα μπορεί να δικαστεί, καθώς έχει λήξει η προθεσμία για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε